Најновије

"ЦЕПИВО ЈЕ СИГУРНО АЛИ ЈА СЕ НЕЋУ ВАКЦИНИСАТИ!": Меркелова шокирала Немце изјавом о вакцини АстраЗенека

Меркелова се неће вакцинисати АстраЗенекином вакцином јер у Немачкој није препоручена старијима од 65 година.

Ангела Меркел. (Фото: Јутјуб)

Немачка канцеларка Ангела Меркел рекла је да се неће вакцинисати вакцином АстраЗенеке. Наиме, иако је ригорозна Европска агенција за лекове ЕМА одобрила вакцинисање АстраЗенеком за све старије од 18 година, немачки научници не препоручују ту вакцину старијима од 65 година.

Како пише Гуардиан, чак четири петине АстраЗенекиног цепива које су испоручене европским земљама још увек нису искоришћене. Проблем с одбијањем вакцина АстраЗенеке посебно је изражен у Немачкој. 

Подаци европског Центра за контролу и превенцију болести (ЕЦД) кажу да су од 6.134.707 доза које су дистрибуисане у 27 земаља чланица ЕУ њих чак 4.849.752 још увек неискоришћене.

Само у Немачкој више од милион доза АстраЗенекиног цепива је још увек у магацинима, првенствено зато што се људи не желе вакцнисати том вакцином. Немачка је искористила тек 15 одсто доза АстраЗенеке.

Власти у Француској, Немачкој, Пољској и Италији препоручују вакцинисање АстраЗенеком само за млађе од 65 година. Управо то је, чини се, кључан фактор који утиче на спору пријену тог цепива у земљама ЕУ.

Меркел признала да АстраЗенекино цепиво има лош публицитет, али каже да се ради о поузданој вакцини

У интервјуу за Франкфуртер Алгејмане Цајтунг немачка канцеларка Ангела Меркел признала је да АстраЗенекино цепиво људи одбијају јер су забринути због ефикасности и безбедности тог цепива, што је пак последица лошег публицитета.

- Постоји проблем с прихватањем цепива АстраЗенеке. Ради се о поузданом цепиву, сигурном и ефикасном. Одобрила га је ЕМА, а у Немачкој се препоручује млађима од 65 година. Сви релевантни ауторитети нам говоре да се ради о цепиву којем можемо веровати. У тренутку кад цепива нема довољно, не можемо бирати чиме ћемо се цепити - рекла је Меркел у интервјуу.

На питање би ли се и сама цепила АстраЗенеком, Меркел је рекла: - Ја имам 66 година и не улазим у групу којој је препоручено вакцинисање АстраЗенеком.

Макрон: Вакцинисао бих се АстраЗенеком

Француски председник Емануел Макрон јуче је рекао да би се радо вакцинисао АстраЗенекином вакцином кад дође ред на њега.

- Ако гледамо научне студије, делотворност АстраЗенекиног цепива је доказана. И на мене ће доћи ред, али има времена. Ако ми понуде то цепиво, наравно да ћу прихватити - рекао је Макрон.

Американци бомбардовали Сирију! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА