Најновије

КАКВА ЈЕ БУДУЋНОСТ КФОР-А? Број припадника мисије нагло опада

Завршетак дијалога Београда и Приштине, који је далеко, као и чињеница да Косово не признају четири земље НАТО чланице, учиниће да ће Кфор за сада бити једина легитимна војна сила на Косову, али ће прилагођавати своје активности, структуру и број припадника, пише данас портал EWB.

КФОР (Фото: Flickr)

Пре неколико година је значајно смањен број припадника ове мисије, али она и даље де фацто представља значајно војно присуство на Косову и значајан механизам за превенцију сукоба у овом региону, оценила је за портак Јуропијан вестерн Балканс (EWB) Марија Игњатијевић, из Београдског центра за безбедносну политику (БЦБП).

За Србију је присуство Кфора и добра комуникација са мисијом значајна као гаранција стабилности и сигурног окружења за српску заједницу, додала је она.

С друге стране, навела је Игњатијевић, сама тема је у Србији веома осетљива и ретко се говори о конкретним облицима и користима од сарадње са НАТО, па тако и о сарадњи са Кфором.

Није извесно да ће се у неком скоријем периоду Кфор у потпуности повући, али ће свакако регионални односи утицати на природу мандата ове мисије, рекла је Игњатијевић.

У почетку мисија је бројала око 50.000 припадника из 39 држава чланица партнера, док је 2008. године тај број је спао на око 17.500 припадника.

Данас мисија има нешто мање од 3.400 војника из 27 различитих земаља.

Портал указује да смањивање броја припадника мисије изазива нелагоду званичника у Београду и буди пажњу медија, али за аналитичаре из Приштине то представља знак унапређења ситуације на Косову.

Смањивање броја Кфор војника није повезано са активностима мисије на Косову, већ је то ствар индивидуалних одлука држава које учествују у овој мисији. Заиста то потврђује приметан напредак на Косову, сматра Платор Авдиу, истраживач Косовског центра за студије безбедности (КЦСС).

Према његовом мишљењу, данас су овој мисији смањене дужности и одговорности које је имала због постепеног преноса одговорности на косовске институције и развој безбедносних институција Републике Косово, попут Косовске полиције, Косовских безбедносних снага.

Политички дијалог дефинисаће, такође, и стратегију изласка Кфор мисије која треба остати на Косову све док ова не постане чланица НАТО, до када би Косовске безбедносне снаге и Косовска полиција преузеле преостале одбрамбене и безбедносне дужности Кфора, закључио је Авдиу.

Како су украјински тенкови кренули према Доњецку, погледајте ОВДЕ.

Извор: ФоНет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА