Најновије

НОЋНА МОРА СЕ ВРАЋА НА ВЕЛИКА ВРАТА: Одсецања глава, самоубилачки напади, отмице и атентати, ИД је поново ту

Одсецања глава и самоубилачки напади ИД у полако попримају размере последњи пут виђене када су џихадисти владали огромним територијама.

Борац ИД (Фото: Јутјуб)

Десет хиљада фанатика окупља се у северном Ираку и Сирији како би спроводили насиље као када су харали по овим земљама 2014. године, објавио је британски "Сан".

Последњих дана насиље ИД ескалира у пустињској провинцији Деир ез Езор и истоименом граду на североистоку Сирије.

Прошле године је пријављено да је ИД успоставио контролу над територијом у пустињи око 24 км од центра града Деир ез Езор, што је прва тероторија у рукама џихадиста од краја Калифата.

Сиријски истраживач по имену Али, који ради за невладину организацију Сиријска опсерваторија за људска права, рекао је за Би-Би-Си да терор ИД има много облика.

- Одсецања глава, бомбашки напади, самоубиства, атентати и отмице. Све то само на малом подручју источно од града Деир ез Езор - рекао је.

У недавном нападу, 40 људи је убијено када су чланови ИД из заседе напали аутобус. Цивили у овом подручју избегавају да излазе по мраку, у страху да "не падну у руке" бораца ИД.

- Жалили су се властима, али нико не реагује. Увек кажу да немају довољно оружја за борбу против њих, па се повуку - рекао је Али.

ИД је некада контролисао огромну територију широм Ирака и Сирије освојенуу застрашујућој офанзиви 2014. године. Све је кулминирало тиме што је њихов лидер Абу Бакр ал-Багдади прогласио исламски калифат у мосулској џамији.

Џихадисти су владали крајње брутално пре него што их је коалиција курдских снага подржана западним ваздухопловством изгурала у последњи џеп територије у Багоузу у Сирији 2018. године.

Међутим, како је време пролазило, полако су се опорављали од тешког пораза. Није их поколебала ни Багдадијева смрт од стране америчких специјалних снага.

Сирван Барзани, заповедник курдских снага Пешмерга стационираних у близини северног града Ербила, рекао је да су терористи искористили затише у операцијама против њих. Његове снаге процењују да ИД тренутно броји око 7.000 бораца спремних за напад - иако Уједињене нације сматрају да је та цифра већа од 10.000.

Активности ИД су у порасту широм света, од Африке до Филипина.

Крајем прошле године џихадисти су одрубили главе више од 50 људи и исекли тела жртава у бруталном нападу на северу Мозамбика. Њихови напади у источноафричкој држави све су ближи резервама нафте у земљи. Прошлог децембра су џихадисти спровели одважан напад само 20 километара од инсталације коју је водила француска компанија "Тотал" у провинцији Кабо Делгадо.

Прошле године ИД је преузео одговорност за мучне бомбашке нападе у Шри Ланки у којима је на Ускрс убијена 321 особа.

Командант НАТО у Европи жели сукоб са "баћушкама"?! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА