Најновије

КУСТУРИЦА КАНДИДАТ ЗА ЧЛАНСТВО У САНУ: Погледајте ко је још предложен

Изборна трка за нове чланове Српске академије наука и уметности се захуктала, предлози за нове чланове стижу споља, али већ и из самих одељења.

Емир Кустурица (Фото: Јутјуб)

Како „Новости“ сазнају, за чланство у Одељењу за језик и књижевност САНУ предложени су режисер Емир Кустурица и песник и председник Матице српске Драган Станић. На истом списку за дописне чланове овог одељења су и универзитетски професори катедри за српски језик и књижевност: Мило Ломпар, Рајна Драгићевић, Радивоје Микић, Марко Недић, Миливој Ненин и Зорица Несторовић. Ту су и писци Радован Бели Марковић, Селимир Радуловић, Михајло Пантић, Горан Максимовић, Мирослав Максимовић и Зоран Живковић, Владан Матијевић и германиста Миодраг Лома.

Како су „Новости“ раније писале, за новоформирано одељење уметности које је настало преименовањем Одељења за ликовну и музичку уметност, инстутуције изван Академије предложиле су редитеље Дејана Мијача и Горана Марковића, сценографа Миодрага Табачког… Међу кандидатима за ово одељење су и композитори Ивана Стефановић, Срђан Хофман, Зоран Ерић, Милан Михајловић, гитариста Урош Дојчиновић и теоретичарка културе Милена Драгићевић Шешић.

За улазак у Одељење друштвених наука, а на предлог институција изван САНУ, бориће се филозоф Илија Марић, етнолог Бојан Јовановић, социолог Драгољуб Ђорђевић и демограф Мирјана Рашовић. За Одељење за математику, физику и гео-науке научно-наставно веће Машинског факултета предложило је проф. др Миодрага Спалевића.
Према изборној процедури у САНУ, након што Комисија за праћење избора прегледа предлоге који су стигли од институција споља, они ће, до краја фебруара, бити достављени одељењима. Кандидате могу да предложе и три редовна члана САНУ.

Током марта и априла одељења и огранци формирају своје предлоге, а потом се сви предлози враћају на гласање одељењима, који у изборном процесу имају веома важну улогу.

Тај, први круг гласања, завршава се до краја маја, а у јуну се предлози кандидата који су добили натполовичну или двотрећинску већину на гласању у одељењима прослеђују Председништву. Потом ће, у септембру, са тим резултатима бити упозната јавност, те ће три недеље трајати рок за достављање примедби. Коначно, током октобра ће се сви чланови САНУ упознати са предлозима који су прошли гласање, а главни избори ће се одржати 4. новембра, на Изборној скупштини САНУ. По правилу, кандидати који добију двотрећинску подршку матичног одељења имају значајно веће шансе да и на Скупштини освоје потребан број гласова и тако испуне услов за чланство у САНУ, преносе „Новости“.

Како су Хрвати хтели да заузму Банат, погледајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА