Најновије

ДА ЛИ ЋЕ ЛАЈЧАК УСПЕТИ ДА РЕШИ СРПСКИ "ГОРДИЈЕВ ЧВОР": Следеће недеље у посети Београду и Приштини

У посету Београду следеће недеље долази Мирослав Лајчак. Данима се спекулише да доноси нон-пејпер са захтевом да Србија призна самопроглашену независност Косова. Председник Александар Вучић то демантује, али не искључује притиске у наредном периоду.

Мирослав Лајчак. (Фото: Јутјуб)

Чини се да су већ готово годину дана, од када му траје мандат европског посредника у дијалогу Београда и Приштине, испред Мирослава Лајчака исти изазови.

- Нема више те шаргарепе у виду ЕУ интеграција која су требала да послужи као седатив српском јавном мњењу да се каже изгубили сте Косово, али добили сте чланство у ЕУ од тога ништа неће бити дуго. Мислим да ће његова мисија бити неуспешна посматрано са тактичког нивоа, он долази искључиво да би опипао пулс након последњих избора у Приштини - каже Душан Пророковић, аналитичар.

Лајчакова фотографија на твитеру изазвала бројне реакције

Пред посету Београду и Приштини Лајчак се нашао у центру пажње. Наиме, он је на Твитеру објавио фотографију из кабинета, али је многима запала за око мапа иза њега - Косово и Метохија у оквиру међународних граница Србије.

Покушаји да објасни изазивали су нове реакције. Образлаже да је то званична мапа Уније, да је Косово ту, и да је линија која га раздваја од централне Србије, иако знатно тања од оних које означавају државне границе, исте боје као оне. На крају, и у томе види потврду значаја дијалога.

- Примедба није наравно на мапу, примедба је на то да је Лајчак Словак и да Словачка није признала Косово као независну државу и без обзира што Лајчак није словачки дипломата и ми знамо ко је Лајчак, по мом мишљену имаће више разумевања за Приштину него за Београд, али за Приштину је главни проблем што оволико година од проглашења њихове независноти пет држава се није померило - каже Љиљана Смајловић, новинарка.

Иако се данима спекулише да би можда заједно, или евентуално који дан касније, са европским посредником у Београд могао да допутује и изасланик Сједињених Америчких Држава за исто питање, амбасадор САД у Београду поручује - није тренутак због пандемије, боље да се посета организује нешто касније.

- Оно што се чује овде у Вашингтону у задњих пар недеља да Балкан као регион апсолутно није од приоритета нити од већег значаја за ово администрацију, да они имају већих горућих проблема што се тиче унутрашње ситуације а поготово што се тиче спољне политике. Једноставно не видим да ћемо видети билио какве заокрете америчке спољне политике за време мандата ове администарције, али наравно морамо да чекамо, да видимо какав ће полтика да следи када дође до радикализације, а очекујем да ће се то десити из Приштине - каже Обрад Кесић, аналитичар.

Вашингтон има намеру да организује дијалог мимо Брисела?

У ком смеру ће ићи политика нове администрације, председник је већ прочитао.

- Још размишљам о садржају моје честитке за 4. јул, ја сам пристојан човек пожелећу све најбоље, чудно је то када се неко други радује, а не онај ко је честитку примио није баш ни пристојно, а ни природно - каже Александар Вучић.

Од промене у Белој кући, неретко се чује и да Вашингтон има план да организује дијалог независно од оног у Бриселу. За сараднике Џозефа Бајдена Унија је партнер. Наредне кораке правиће раме уз раме са европским савезницима.

- Видим и код Американаца и код Европљана видим ту решеност да створе утисак да ће они поново да раде заједно, међутим око Кине већ су се разишли око односа са Кином, и то је један крупан проблем између Бајдена и његових европских савезника тако да ја не видим да Београд и Приштина имају моћ да одједном удруже савезнике осим у мери да ово више није неки страшан конфликт - оцењује Смајловићева.

Мирослав Лајчак из Приштине долази у Београд. За сада је познато да ће тамо разговарати са победником недавно одржаних избора, Аљбином Куртијем. Европски изасланик ће у Приштини боравити три дана, па је извесно да ће се на агенди наћи и други политички представници, само још није познато који.

Спутњик Ве мења геополитичку слику света! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА