Најновије

"ДОКАЖИТЕ ДА ЈЕ СИГУРНА": Немачки имунолог позвао Меркел да се вакцинише

Старији немачки имунолог позвао је своју земљу да се предомисли и почне да допушта старијима од 65 година да примају вакцину Оксфорд-АстраЗенека.

Ангела Меркел. (Фото: Јутјуб)

У интервјуу за Би-Би-Си, Карстен Вацл, шеф Немачког имунолошког друштва, предвидео је да ће регулатори морати да промене одлуку да се старијима не препоручује вакцинисање том вакцином.

Позвао је канцеларку Ангелу Меркел да се вакцинише уживо на телевизији како би доказала да је вакцина сигурна.

- Кад би у овом тренутку канцеларка Ангела Меркел отишла на телевизију и уживо узела вакцину, то би било сјајно - додао је.

Немачка комисија за вакцине тренутно преиспитује своју препоруку.

Позив професора Вацла уследио је након што су недавне студије у Шкотској показале да је цепиво АстраЗенека делотворно код старијих особа.

Немачка је једна од неколико држава ЕУ које су изразиле сумњу у ефикасност те вакцине код старијих људи.

Земља се тренутно бори да избегне трећи талас епидемије јер су нови случајеви поново почели да расту.

Медицински регулатор ЕУ је још у јануару одобрио употребу вакцине Оксфорд-АстраЗенека у свим старосним групама.

Но, увођење те вакцине је наишло на одређену јавну скепсу након што су регулатори у неким земљама, укључујући Француску, Немачку и Италију, препоручили да се оно не користи за људе старије од 65 година. Навели су недовољне податке о његовој ефикасности за старије.

Немачке здравствене власти до сада су искористиле мање од 300.000 од 1,17 милиона доза вакцине АстраЗенека које је та земља примила.

У јануару је француски председник Емануел Макрон рекао да је цепиво "квази неделотворно" за старије старосне групе - што је тврдња коју британска влада и британски медицински регулатори снажно оспоравају. Сама АстраЗенека каже да је цепиво ефикасно у свим старосним групама.

Велика Британија је међу оним земљама које су одобриле ту вакцину за све.

Одлука је оснажена недавним истраживањем јавног здравства Шкотске, које је утврдило да су четири недеље након прве дозе Фајзер-Бионтека примања болесника у болнице смањена за 85 посто, а након прве дозе АстраЗенеке за чак 94 посто.

Међу старијима од 80 година, забележено је укупно смањење броја примљених у болницу за 81 посто када се комбинују резултати оба цепива.

- Мислим да ће и Немачка ускоро окренути смер - рекао је проф. Вацл за Би-Би-Си Радио 4.

- Да бисмо постигли циљеве вакцинисања, људи морају да приме ову вакцину. Знамо да цепиво делује у тој старосној групи. Недавни подаци из Шкотске јасно показују да цепиво изазива имунолошки одговор, старије особе су заштићене од тешке болести овим цепивом - додао је он.

Вацл је предвидео да ће немачки регулатори "преокренути смер на темељу података који долазе из Шкотске", преноси Јутарњи.хр.

Немачка је потврдила више од 2,4 милиона случајева корона вируса од почетка пандемије и нешто више од 70.000 смртних случајева.

Затварање је на снази од средине децембра, али нови случајеви зараза су и даље забрињавајуће високи због чега је званичницима тешко да ублаже ограничења.

Подаци објављени прошле недеље показују да је стопа заразе порасла на 59,3 случаја на 100.000 људи у последњих седам дана, у односу на 57 недељу дана раније.

Влада би требало да се састане следеће недеље како би размотрила правила о затварању која су на снази до 7. марта.

Канцеларка Меркел упозорила је да би земљу могао да погоди трећи талас ако се нагло одустане од локдауна.

Додик поручује да Српска никада неће славити 1. март! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Јутарњи лист

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА