Најновије

ВЕЛИКА ПОБЕДА ИРАНА: Међународни суд правде донео одлуку, Американци учинили недопустиво! (ФОТО)

Највиши суд УН-а за међународне спорове између држава пресудио је да је надлежан за за случај који је Иран покренуо којим се оспоравају америчке санкције против Техерана.

Иранске ракете. (Фото: Јутјуб)

Данас је веће од 16 судија пресудило да је у спору надлежан Међународни суд правде (МСП), познат и као Светски суд. Случај против САД-а први пут је суду поднео Техеран 2018. године, оптуживши Вашингтон за кршење споразума о пријатељству двеју земаља из 1955. године када је Трампова администрација увела санкције.

Санкције су уведене након што је тадашњи председник Доналд Трамп једнострано повукао САД из иранског нуклеарног споразума, оптужујући Техеран да је прекршио своје обавезе према међународном споразуму, упркос томе што су надзорни органи УН-а саопштили да Техеран поштује одредбе споразума.

Вашингтон је одбацио тужбу као „неосновану“ и обећао да ће се борити против ње.

Ирански министар спољних послова Џавад Зариф поздравио је одлуку Светског суда у среду, карактеришући је као "правну победу".

"Иран је увек у потпуности поштовао међународно право. Крајње је време да САД испуне своје међународне обавезе", саопштио је Зариф.

Иранска влада је саопштила да су санкције проузроковале тешкоће и патње, те да су уништиле милионе живота њиховим погубним утицајем на осигуравање снабдевања, укључујући медицинске услуге. У августу су стручњаци за права УН-а затражили укидање санкција јер „хуманитарна изузећа за њих не функционишу“.

Упркос деценијама непријатељства између две нације, споразум о пријатељству раскинуо је тек у октобру 2018. године тадашњи амерички државни секретар Мајк Помпео. Суд УН-а приметио је у својој скраћеној пресуди поводом америчких приговора на тужбу Техерана, да је уговор и даље био на снази када је тужба поднета.

Суд је одбацио и низ других америчких приговора, али до коначне  одлуке могло би потрајати неколико година. Штавише, Суд нема извршну власт, иако су његове одлуке обавезујуће, а земље укључујући САД и Иран раније су игнорисале његове пресуде.

Вашингтон се повукао из његове обавезне надлежности 1986. године након што је Суд пресудио да САД дугују Никарагви ратну одштету због илегалне подршке побуњеницима. Упркос томе што је Вашингтон одбио надлежност МСП-а, пресуда у среду представља другу правну победу Ирана у овом случају, јер је 2018. године Суд наложио САД-у да ублаже санкције за хуманитарну робу као хитну меру.

Руски специјалци прса у прса са џихадистима у Сирији! Више о томе ОВДЕ.

Извор: vostok.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА