Најновије

МОСКВА УЗВРАТИЛА ВАШИНГТОНУ ЗА ПРОТЕСТЕ: Хајде да причамо о људским правима

''Кампања покренута у Сједињеним Државама за прогон учесника у јуришу на Капитол и оних који се једноставно не слажу са резултатима председничких избора изазива озбиљну забринутост“, рекла је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Шаман са Капитола (Фото: Јутјуб)

„Трајна кампања прогона такозваних учесника '’напада'’ на Капитол 6. јануара, стр. и уопште свих оних који се не слажу са резултатима последњих председничких избора, које власти и њима послушни медији проглашавају „унутрашњим терористима“, озбиљно забрињава.

Иначе, да ли су амбасадори земаља ЕУ или представници САД некако реаговали на ово? Да ли је било забринутости због реторике Вашингтона против сопствених грађана? Не? Узалуд.

Према доступним информацијама, ФБИ је отворио више од 400 кривичних предмета, затражио више од 500 дозвола за претрес и позивање осумњичених на судове, подигнуте су оптужнице и већ је ухапшено око 200 људи.

Истовремено, само неколико десетина оптужених пуштено је уз кауцију или кућни притвор. Остали су изложени жестоком притиску, укључујући поступање према рођацима и пријатељима, принуду да дају „неопходно“ сведочење.

Штавише, људи који чак нису ни формално оптужени отпуштају се са посла, протерују са друштвених мрежа и јавно прогањају.

Сумње у објективност установа за спровођење закона узрокује и чињеница да оне, заправо, делују у складу са политичким поретком и смерницама актуелне Управе која је најавила догађаје од 6. јануара ове године, тј „побуну“, а сви који су тог дана били у близини Конгреса, готово су постали „пљачкаши“.

Али већина њих су обични грађани које брине ситуација у њиховој земљи. Говоримо о 74 милиона бирача који су гласали за свог председника и бранили своја уверења. Користим исте речи као и Вашингтон са нашом земљом.

Њихов протест неће нестати сам од себе. Незадовољство се не може помести под тепих. Чак и реторика коју САД себи дозвољавају у вези са Русијом неће помоћи да се јавно мњење скрене са сопствених проблема. Они ће морати да се реше.

Амерички држављани заслужују да се према њима поступа законито и у складу са међународним обавезама Вашингтона. У том контексту имамо све разлоге да изразимо забринутост, захтевајући поштовање основних људских права, о којима америчке власти непрестано и лицемерно брину у другим земљама, али не оклевају да их игноришу код куће. Пазите на своје проблеме, има их много, треба их решити.

Мислимо да држимо ову тему на видику и водимо озбиљан разговор са Вашингтоном“, рекла је Захарова.

Кога је турски министар одбране оптужио за пуч, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА