Најновије

ВАШИНГТОН НА НОГАМА! Страхују од нереда пред суђење Трампу!

Безбедносне и полицијске снаге у Вашингтону и око њега раде на ономе што описују као припрему "високог степена приправности" страхујући да би амерички екстремисти могли да изазову нове нереде наредне седмице због због поступка за опозив бившег председника Доналда Трампа.

Доналд Трамп. (Фото: Flickr)

Званичници су оклевали да поделе детаље о обавештајним подацима, од којих су неки описани као узнемирујуће поруке на платформама друштвених мрежа, међутим после нереда у америчком Конгресу 6. јануара, који су резултирали смрћу пет особа, они су отворено поручили да не желе ништа да препусте случају.

"Морамо да демонстрирамо отворено безбедносно присуство (у Вашингтону), бар за сада", рекао је у четвртак Кристофер Родригез, директор градске Агенције за унутрашњу безбедност и управљање ванредним ситуацијама, преноси Глас Америке.

Како је рекао, сматра се да је такво поступање од суштинске важности како би се обезбедило да управа градске полиције може да распореди своје ресурсе у све делове града током ванредних ситуација.

И док су неке безбедносне мере и блокаде путева постављене за инаугурацију председника Џоа Бајдена прошлог месеца уклоњене, такозване појачане мере безбедности за сам Капитол - попут ограде од бодљикаве жице - остацће постављене и током блиске будућности.

Тренутни безбедносни став секретаријата је да се и даље захтева да радимо на високом нивоу приправности за предстојеће суђење за опозив у Сенату и континуиране претње усмерене на Конгрес и Капитол, рекла је раније портпаролка Полиције Капитола полиције Ева Малеки за Глас Америке.

Америчка војска је прошле недеље саопштила да ће од скоро 27.000 припадника америчке Националне гарде, који су позвани у Вашингтон да помогну у обезбеђивању инаугурације Џоа Бајдена, 7.000 остати у том граду најмање до средине марта.

Званичници су такође рекли да ће Национална гарда - војници по уговору који могу да буду распоређени и у иностранству, али који се често позивају да помогну у ванредним ситуацијама у својим матичним државама - бити наоружана по потреби и да ће помоћи у обезбеђењу, као и да ће помоћи локалним снагама у комуникацији и контроли масе.

Поред тога, градоначелница Вашингтона затражила је да 500 припадника националне гарде буде у приправности како би служили као снаге за брзо реаговање уколико се било шта крене лоше.

Чини се да је већи део забринутости усресређен на могућност да појединци, које званични описују као злонамерне актере, изманипулишу легалне протесте и изазову насиље и хаос.

Џонатан Гринблат, извршни директор Лиге за борбу против клевете, која прати екстремистичке групе у САД, рекао је у четвртак посланицима да је, посебно за беле супремацисте, опсада америчког Капитола била "преломни тренутак".

Други стручњаци брину због могуће опасности од појединаца који, иако још нису екстремисти, настављају да жале због Трамповог губитка на председничким изборима.

"Имате тако велику групу људи који нису повезани са тим терористичким покретима или терористичким организацијама, али су тренутно врло рањиви", рекла је Елизабет Нојман, бивша помоћница секретара за борбу против тероризма и превенцију претњи у ДХС-у.

Она је додала да та служба свакоднвно виђа неонацисте како врбују Трампове присталице за своју идеологију.

"Веома су софистицирани у томе како то раде - не долазе вам право. Не морате нужно знати да разговарате са белим супремистом", рекла је Нојман.

Амерички хеликоптери слетели у Хасаку! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА