Најновије

СТИЖУ МИГОВИ ИЗ БЕЛОРУСИЈЕ И ТО БЕСПЛАТНО: Испорука на пролеће

Министар одбране Небојша Стефановић најавио је да ће ''мигови 29'', које је Војска Србије добила на поклон од Белорусије, бити испоручени током пролећа.

МиГ 29 (Фото: vs.rs)

''У сталном смо контакту са белоруском страном, имамо разумевања, јер, као и ми, имају снажне изазове због ковида-19. Нама је важно да тај ремонт буде у потпуности завршен'', рекао је Стефановић за Политику.

Он је навео да се очекује да у јуну буде завршена и модернизација ''мигова 29'', која се обавља у Србији, и да ће их након тога наша војска имати укупно 14.

Стефановић је казао да од купљеног наоружања у иностранству ове године стиже 19 тенкова Т-72 из Русије и остатак оклопних возила БРДМ-2 МЦ, као и француске ваздухопловне ракете ''мистрал''.

Како је рекао, ради се и на беспилотној летелици ''пегаз'' у сарадњи са Кинезима.

''Наш фокус, ипак, остаје опремање средствима из домаће индустрије'', рекао је министар.

Изразио је очекивање да се комплетира дивизион самоходних хаубица НОРА Б-52 и да их имамо 18 до краја године, као и до 30 оклопнох возила ''милош''.

''У току је и уговарање набавке нових ''лазара'', затим ту је МРАП, али и шири асортиман пешадијског наоружања и балистичка заштита коју производи Јумко'', навео је Стефановић.

Упитан о евентуалној набавци руског система ''Красуха'', министар је казао да је дао налог да Генералштаб изврши анализу и да процени шта би било најбоље за нашу војску.

Он је навео да је ''Красуха'' систем који делује у пречнику од 200 километара и да је пре свега намењен заштити руских ракетних система ПВО С-300 и С-400, као и да се показао као врло ефикасан јер, како је навео, може да делује на дронове и беспилотне летелице.

Амерички командант тврди да је Русија највећа безбедносна претња. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА