Најновије

Како је Вучић постао мера свих ствари у Србији

“Човек је мера свих ствари - оних које јесу, да јесу, оних које нису, да нису.” Ово су речи једног од најпознатијих софиста античке Грчке, Протагоре, који је живео у петом веку пре нове ере. Србија, у 21. веку нове ере, живи у доба Председника Вучића, који је постао мера свих ствари у земљи.

Александар Вучић. (Фото: Јутјуб)

Протагора је, према најчешћим тумачењима, имао на уму следеће – сваки човек има своју истину, те је стога до једне једине “праве” истине немогуће доћи. Постоји и тумачење другачије од овог релативистичког – да човек јесте мера свих ствари, али не појединац, него човек са великим “Ч”, универзални човек, односно – људски род.

Србија је, у последњих скоро 10 година, допринела још једном, алтернативном тумачењу Протагорине мисли. Јер, мера свих ствари у Србији – оних које јесу и оних које нису, полако али сигурно постао је председник државе Александар Вучић.

За сваки проблем, појаву или могућност појаве потребна је Реч Председника, да би се сазнало шта је пожељно мислити о неком феномену. Штавише, од Воље Председника зависи и значење неких сасвим уобичајених речи и израза – на које сте већ одавно навикли и употребљавате их годинама, али их Председник упорно превреднује и мења им уобичајено значење.

Баналан пример – реч “пристојно”. Помислите да знате шта она значи, а онда чујете да је Председник за власника и уредника ноторног таблоида рекао да је он, уредник, “пристојан и частан човек”. Или, да је ријалити Задруга “пристојно дизајнирана”. Или, да је непристојно да му новинар у ретким приликама постави потпитање. Оваквих примера је много – “стручњак”, “први пут”, “марљиво”, “напад”, “државни удар”… све ово добија другачија значења када их Председник употреби.

Слично, неке ствари којих се обични људи клоне и сматрају их опаснима и недоличнима – попут дружења са криминалцима – за Председника су једно велико “па шта”.

Слушамо Председника у новом интервјуу код Марије Савић Стаменић, коју је Председник пре месец дана назвао “истраживачком новинарком” – ето још једне промене значења речи:

“Ја бих био лажов, а нисам лажов, и ја сам неко коме могу да пронађу, зато их не разумем када се труде да покажу слике мога сина када је имао 16,5 – 17 година. Ја имам слика, не две, него хиљаду са људима који су били у то време, овако или онако, с оне стране закона, неколико година сам живео такав живот да сам проводио време са тим људима, па шта то значи?”

И ето тако – уместо да објасни откуд то да му се најстарији син фотографише са криминалцима, Председник каже, па шта, и ја сам се сликао хиљаду пута. И то је то, ствар је објашњена и нема је потребе даље испитивати – откуд Председников син у оваквом друштву, шта је позадина свега тога, шта раде безбедносне службе ове државе и томе слично.

Видимо како је овде Председник мера ствари – сликање са криминалцима није лоше, како би помислио наивни читалац, него је – “па шта”. Често Председник користи ову технику затрпавања: Председниче, зашто сте смањили пензије, када сте обећали да нећете? Па шта, мојим родитељима је пензија највише смањена. Председниче, подависмо се од загађења ваздуха? Па шта, ја сам цео живот на Новом Београду, тамо је најзагађеније, ја и моја породица смо најугроженији.

Друга честа техника јесте – а шта сте ви урадили, при чему су “ви” сви они који не мисле исто као Председник. Ево још једног примера из интервјуа са “истраживачком новинарком” – сећамо се колико гнусних, толико бесмислених оптужби Миленка Јованова да је супруга Вука Јеремића главни нарко-дилер на Балкану? Није то ништа, каже Председник новинарки, ја и моја породица смо жртве:

“А онда, пошто сте тада радили на РТС-у, онда је шесторо или седморо вас отишло тамо, као што су цмиздрили за Ђиласовом децом коју нико није поменуо нигде, никада, па сте ишли да цмиздрите тамо на званичну конференцију за новинаре 10 дана до изборне тишине за женом другог опозиционог лидера, тобож ужаснути кампањом коју злочиначки режим води, а онда када су ми мајку од 76 година, и то су све тако лајковали, назвали курветином и рекли да нисам ја њен син, односно, ја сам њен син, али није она мене направила са својим супругом Анђелком Вучићем, већ са не знам ким, онда нисте дошли да плачете, иако је моја мајка 30 година радила у РТС-у. Тад нико од тих, не само шест, него било ко други није био ужаснут тиме, што је било, сложићете се, сто пута грозније него било шта друго.”

Треба читаоцу објаснити и откуд ово за Вучићеву мајку – неко је недавно написао један једини твит овог садржаја. Тај твит су брже-боље објавили сви таблоиди, аутора твита прогласили за Ђиласовог следбеника и – ето га: опозиција тако назива Вучићеву мајку.

Оваквих примера је много – постоје читави тимови људи који само чекају кад ће неко да опсује Вучића на друштвеним мрежама, а онда ће Вучић лепо да објасни да је то сто пута горе него кад се против опозиционих лидера сваког дана, годинама, води кампања сатанизације: сада су то Ђилас и Јеремић, био је Саша Јанковић, пре њега је био Бојан Пајтић… СНС машина има довољно моћи, новца и медија да на свакога ко промоли главу употреби базуку и то је један од главних разлога зашто опозиција малтене више не постоји. Како видимо, сада почиње међусобна борба у СНС, јер је ауторитарним, националистичким режимима непријатељ неопходан, макар и у сопственим редовима.

А током свих тих сукоба постојаће Врховни Ауторитет који ће да тумачи стварност и објашњава људима шта се догађа – мера свих ствари у Србији.

Председнику САД црно се пише, један број одредио му је судбину у старту! Више о томе ОВДЕ.

Извор: nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА