Најновије

Руски конструктори започели пројекат развоја нове хиперзвучне ракете „Гремлин“

Руски војноиндустријски комплекс интензивно ради на развоју нове хиперзвучне ракете. Цео пројекат се реализује под именом „Гремлин“. Прво летно-техничко тестирање новог хиперзвучног оружја планирано за 2023.годину. Главне платформе које ће носити ово убојито наоружање ће бити Су-57, Су-35 и Су-30СМ, мада не треба избећи ни тешке ударне дронове С-70 „Охотник“ и „Алтијус“.

Су 35 (Фото: РИА)

По свему судећи нова ракета представља даљу еволуцију ракете „Циркон“. Међутим, она ће по својим димензијама бити значајно мања у односу на њу. Ово ће јој омогућити да се лансира и са летећих борбених платформи. У ствари постоје извесне пројекције су да ће нова ракета бити класе ваздух-земља/море.

Техничко-тактичке карактеристике ракете су за засада непознаница. Оно што се зна је да ће бити мања у односу на све досадашње хиперзвучне пројектиле, који се налазе у оперативном наоружању руске армије (ракета „Кинжал“) и скоро па оперативне (ракета „Циркон“). Она ће по својим димензијама бити прилагођена за употребу не само са ловаца пресретача МиГ-31К и стратешких бомбардера, него и са летелица које се уврштавају у тактичку авијацију као што су вишенаменски ловачки авиони Су-57, Су-35 и Су-30СМ (генерација 5, 4++ и 4+). Овде треба укључити и развојне пројекте тешких ударних беспилотних летелица С-70 „Охотник“ и „Алтијус“ као потенцијалне кориснике перспективне хиперзвучне ракете „Гремлин“.

Претпоставка је да би ова ракета могла да оствари домете 1,300-1,500 км и да би на својој путањи летела 6х брже од звука.
У складу са документима руског Министарства одбране, опитно-конструкторски рад на развоју нове хиперзвучне ракете је започео 2018.године после потписивања заједничког уговора са корпорацијом „Тактичко ракетно наоружање“ (скр.ру. КТРВ). Државно тестирање хиперзвучне ракете „Гремлин“ је пројектовано за 2023.годину.

У овом моменту руски ракетни инжењери интензивно раде на изради њеног набојно-млазног мотора који је добио радни назив „изделие 70“. Главни посао је на себе преузела компанија ТКМБ „Сојуз“ (Тураевское машиностроительное конструкторское бюро). Процене су да ће нови мотор обезбедити овој ракети ефективни домет до 1,500км и да ће на својој путањи моћи да оствари максималну брзину од 7,200+ км/ч.

У последње време су се појавиле информације да се на вишенаменским ловцима пете генерације Су-57 спроводе интензивна летно-техничка испитивања где он носи различите врсте макета (у природној величини) које одгововарају димензијама и облику перспективне хиперзвучне ракете. Претпоставке је да ће нова ракета „Гремлин“ захваљујући својим димензијама моћи да стане у ракетни спремник који се налази унутар трупа летелице.

Оживљавање руске базе на Куби биће непријатно изненађење за САД. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: bog-rata.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА