Најновије

СВЕ НОВЕ МЕРЕ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ: Познато кога чека катанац, ко сме да ради дуже

Мере против коронавируса мораће да буду пооштрене, поручила је јуче премијерка Ана Брнабић и најавила да ће се састати са представницима медицинског дела кризног штаба да би о томе усагласили ставове.

Кризни штаб (Фото: srbija.gov.rs)

Како се сазнаје, Влада ће данас или сутра усвојити нове одлуке, међу којима и скраћивање радног времена за угоститеље од понедељка до петка. Наредних викенда, према информацијама, све ће бити затворено, као што је то било јуче и прекјуче.

Две струје

Један од саговорника, члан кризног штаба, али не из медицинског дела, каже незванично да потпуног закључавања током недеље неће бити, али је краће радно време за кафиће, ресторане, тржне центре, теретане и сличне објекте извесно. Још се, међутим, ломе копља око тога до колико сати ће они радити.

- Лекари из штаба траже да то од понедељка до петка буде до 14 часова, чему се оштро противе готово сви други. Премијерка је у петак на седници покушала да направи неку врсту тампон-зоне између ова два става, због чега је дошло до жучне расправе између ње и доктора Предрага Кона. Нисам сигуран, право да вам кажем, које ће мишљење надвладати. Ако угоститељски објекти буду радили само до 14 часова, то је скоро исто као да не раде. Мени се чини, мада је свака прогноза крајње неизвесна, да ће фајронт бити у 17 или 18 часова - објашњава саговорник.

Брнабићева је поручила да ће мере свакако морати да буду пооштрене.

- Нема дилеме да ћемо морати да пооштримо мере, али видећемо шта је могуће и шта је најпаметније да урадимо. Медицински део кризног штаба инсистира на томе да се пооштре мере. Разумем здравствене раднике, али се мора размишљати и о томе шта ће донети додатне рестрикције у смислу додатног кршења мера које не могу да се исконтролишу. Покушавамо да нађемо баланс и мислим да у томе успевамо, пошто и даље имамо, генерално, доста добре показатеље и економске и здравствене - рекла је премијерка јуче у селу Јунковац код Лазаревца, где је посетила амбуланту у којој је почела вакцинација мештана.

Није тако црно

О томе да показатељи нису тако лоши, као што се на први поглед чини, с обзиром на то да је број заражених на дневном нивоу данима изнад 4.000, говорио је и председник Александар Вучић. Он је изјавио да се први пут у Србији види велики ефекат вакцинације код броја заражених, и то код оних који су ревакцинисани пре 15 дана.

- Први пут видимо ефекат, после прве вакцине било је више заражених него оних без вакцине јер су се људи опуштали. Сада видимо огроман ефекат вакцине и број заражених код вакцинисаних драстично пада у односу на оне који се нису вакцинисали - рекао је Вучић и нагласио да се то највише односи на оне код којих је прошло 15 дана од ревакцине.

Ово су могуће нове мере

1. Скраћивање радног времена на 17 или 18 часова (медицински део штаба тражи да то буде 14 часова) од понедељка до петка. Важило би за кафиће, ресторане, тржне центре, теретане, продавнице које нису прехрамбене

2. И наредних викенда све затворено

3. Прелазак и нижих разреда основне школе на онлајн наставу

4. Редукција међуградског превоза

5. Редукција градског превоза и препорука да се ради од куће где год је могуће

6. Увођење друге и треће смене у погонима у којима је то могуће да би што мање људи било у исто време на истом месту

7. Отказивање манифестација и скупова сваке врсте

8. Још строжа контрола поштовања мера и бескомпромисно кажњавање

Ко ће моћи да ради дуже

- пумпе, само за гориво

- апотеке

- ординације (укључујући и ветеринарске)

- лабораторије

- прехрамбене продавнице

- достава

- киосци

- обућари, стаклоресци, кројачи

- шалтерска продаја, укључујући и пекаре.

Вучић осам пута обећао да ће се вакцинисати. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА