Најновије

У СИРИЈИ ПОГИНУЛО 112 РУСКИХ ВОЈНИКА: Платили високу цену у борби са тероризмом, искуство које је армија стекла непроцењиво

За време боравка руске армије у Сирији погинуло је 112 војника и официра, изјавио је Андреј Красов, заменик руководиоца Комитета за одбрану руске Думе.

Руска војска (Фото: mil.ru)

Број погинулих грађана Русије је већи јер се у званичне податке не уносе погинули војници приватних војних компанија као што су нпр. Вагнеровци. У минулих пет година у ратним операцијама у Сирији је прошло више од 80 посто руских војних пилота и велики број других официра. То ратно искуство им је добро дошло у подизању професионалног нивоа.

Председник Сирије Башар Асад обратио се руководству Русије 30 септембра 2015. са молбом за војну помоћ. Председник Путин се затим обратио Савету федерације Русије и од њега добио сагласност да се у Сирију пошаље војни контигент. На почетку су Руси само из ваздуха подржавали сиријску армију у борби против терориста "Исламске државе". Руски пилоти су наносили ударе по одређеним тачкама где су били објекти које су користили терористи. Касније је Русија користила и ратне бродове и подморнице са којих је ракетама гађала терористичка места окупљања.

Захваљујући руској помоћи сиријска армија је успела да врати 96 посто територије. Тако је у децембру 2016 био ослобођен град Алепо, а у марту 2017 је била ослобођена чувена Палмира. У периоду од 2015. до 2017. руска авијација је имала дневно од 80 до 90 летова. У децембру 2017. председник Путин је изјавио да је потпуно разгромљена "Исламска држава". Због тога је из Сирије повучен значајан број руских оружаних снага.

У Сирији Русија има две војне базе - у Хмејмиму је авионска база, а у луци Тартус је пункт за материјално-техничко обезбеђење руске војне флоте.

По експертским оценама до децембра 2020. у Сирији је погинуло 387 хиљада људи. У ту бројку су урачунати и припадници сиријске армије. У јулу 2018. власти Сирије су позвале избеглице да се врате у земљу. Према подацима до 10 марта 2021. у земљу се вратило до сада више од два милиона сиријских грађаана.

Укупна штета сиријске економије прелази 442 милијарде долара.

Србија одмах знала да са кинеском вакцином неће моћи у ЕУ. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА