Најновије

Данас нове мере Кризног штаба или нова спрдња с разумом

Данас у 8 сати требало би да се састане Кризни штаб за борбу против коронавируса, како би медицински и политички део усагласили нове противепидемиолошке мере. А можда и неће: тешко је бити сигуран након још једног у низу одлагања, која не само што "крње" ионако начети легитимитет Штаба, него и коштају Србију већег броја заражених и потенцијално умрлих грађана.

Кризни штаб (Фото: Влада Србије)

“Сутра ће бити седница Кризног штаба. Јуче поподне сам разговарала са медицинским делом Кризног штаба и данас журим у Београд, да би разговарала са лекарима још једном”, рекла је јуче премијерка новинарима након посете Косјерићу. Шта је било хитније у Косјерићу ( шест дана пред изборе) само она зна.

Она је додала да ће у разговору са Кризним штабом бити сагледане могућности и да ће онда бити усвојене мере за сузбијање пандемије корона вируса.

Перманентно одложени Кризни штаб

Ако се Кризни штаб данас заиста одржи, то ће значити да је ове недеље одложен само једном – што је својеврстан успех. Прошле је недеље, подсећамо, Кризни штаб одлаган двапут – одржан је тек из трећег пута, минулог петка, када су мере “пресликане” од претходног викенда.

Зато је овонедељно одлагање заправо позитиван помак.

Које мере да очекујемо

Што се тиче нових противепидемиолошких мера оне су подједнако непознате и неодређене попут термина седнице. Медији, ипак, основано или не, претходних дана спекулишу о три опције.

Према првој, најоштријој, очекује нас потпуно затварање институција културе, продајних радњи широког спектра, угоститељских локала и генерално свих објеката који не представљају оне есенцијално битне – прехрамбене радње, пумпне станице, апотеке.

О полицијском часу, који иначе захтевају сви епидемиолози и директори болничких установа у Србији, од почетка четвртог таласа није било говора. За тако нешто не би било ни довољно времена, с обзиром да је прошлогодишњи “блицкриг” – у ком је скупштина заобиђена приликом проглашења ванредног стања – овога пута немогућ. Не због Устава, него због непопуларности такве одлуке.  

Па, шта нам је онда чинити?

Кризни штаб и председник Вучић сада морају да нађу баланс између вапаја лекара и вапаја посрнуле економије. И једна и друга страна има своје истакнуте представнике: с једне стране је др Кон, персонификација Кризног штаба, а с друге заменик градондачелника Весић, политичар који отворено ставља до знања да му је економски аспект управљања епидемијом кључан.

Ипак, приметно је да захтеви и једне и друге стране звуче радикално: Др Кон тражи “прекид свих контакта” на 14 дана, у преводу полицијски час; заменик Весић је јуче лансирао идеју да се вакцинисаним грађанима дозволи одлазак на утакмице и концерте, што у преводу значи потпуно отварање.

Искуство нам говори да овако екстремни ставови значе да ће се појавити средњи пут, и то вероватно у лику председника Вучића. Зато треба очекивати нови “локдаун викенд” и радну недељу са скраћеним радним временом за кафане и ресторане, али – ништа више од тога.

Још једна држава осудила потез лажне државе Косово. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА