Најновије

ЗВЕЦКАЊЕ ОРУЖЈЕМ НАДОМАК РУСИЈЕ: Украјинска морнарица и НАТО маневришу у Црном мору, имају само један циљ

Поморске снаге Оружаних снага Украјине одржале маневре у Црном мору заједно да бродовима сталне противминске групе НАТО, саопштено је у Кијеву.

Нато бродови (Фото: navy.mil.gov.ua)

Бродови Алијансе су 10. марта ушли у луку у Одеси. Како се наводи у саопштењу Оружаних снага Украјине, одржане су вежбе на мору типа „Пасекс“ (вежбе морнарица две земље током којих треба да се осигура да су бродови и посаде спремни да комуницирају и сарађују у условима рата или у оквиру хуманитарних операција).

Циљ маневара било је увежбавање координације између посада бродова Украјине, Турске, Румуније и Шпаније, укључујући противминско деловање, одбијање напада противника из ваздуха и друго.

Ово је други пут да се маневри овог типа од почетка године одржавају у Црном мору.

Подсетимо, Врховна рада Украјине је 2014. године унела измене у два закона како би се омогућило приближавање земље НАТО и приступање Алијанси. Две године касније чланство у НАТО постављено је и као спољнополитички циљ земље.

Русија је, с друге стране, последњих година у више наврата указивала на активност НАТО у близини западних граница земље без преседана, при чему је образложење Алијансе да се тиме „обуздава руска агресија“.

Москва је више пута изразила забринутост због нагомилавања снага Алијансе у Европи, а портпарол Кремља Дмитриј Песков је у једној од ранијих изјава нагласио да Русија не представља претњу за било кога али да неће немо посматрати активности које су потенцијално опасне по њене интересе.

Кијев гомила снаге на границама Донбаса, Москва неће дозволити пропаст Луганска и Доњецка. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА