Најновије

РУСКЕ СНАГЕ ОСТВАРИЛЕ ВЕЛИКИ УСПЕХ У РАКИ: Ставили под контролу значајан извор прихода, враћају народу отето

Дана 13. марта руске снаге преузеле су контролу над нафтним постројењем ал-Тавра.

Руска војска у Сирији (Фото: mil.ru)

Постројење је смештено на југозападу Раке на североистоку Сирије.

То се није догодило борбом, већ након што се иранска милиција Лива Фатемијун повукла са локације.

Руско војно појачање заједно са јединицама Пете оклопне дивизије коју подржава Русија стигло је у нафтно постројење ал-Тавра које производи око 2.000 барела, известили су медијски извори са седиштем у сиријској регији Еуфрат.

Русија је такође 12. марта осигурала гасно поље Тујенен у Раки.

Гасно поље Тујенен, које су контролисали ирански пуномоћници и којим је управљао ХЕСЦО, производи око 3 милиона кубних метара природног гаса дневно, 60 тона домаћег гаса и две хиљаде барела гасног кондензата.

Девет руских војних возила и четири носача трупа који су превозили припаднике Пете оклопне дивизије одвезли су се у нафтно постројење ал-Тавра након што се милиција Фатемијун, поравната са Ираном, повукла са локације у оквиру разговора постигнутих са руским снагама.

Дописници "Ока Еуфрата", побуњеничке сиријске новинске агенције, известили су о седам руских војних возила и три носача трупа који су превозили припаднике Пете оклопне дивизије који су стизали на гасно поље Тујенен.

Непознато је да ли је и гасно поље укључено у садржај споразума.

Ово је значајан помак, будући да је Русија савезница са Дамаском. Пре тога је већина сиријске нафте ишла у корист Сиријских демократских снага (СДФ), које подржава САД или разних турских опуномоћеника. Иранска контрола је увек била оспоравана, подложна сталним нападима Исламске државе и других терориста.

Од почетка јануара, турски пуномоћници који шверцују нафту из североисточне Сирије били су изложени непрестаним, тешким нападима, а видео снимци жестоких напада нису ретки. Као такве, снаге Дамаска и руска подршка су се активније укључили како би део прихода вратили сиријском народу.

Израел поново напао Сирију. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: South Front

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА