Најновије

АЛАРМАНТНО УПОЗОРЕЊЕ ДОКТОРА КОНА: Сада је горе него у новембру, у Арени је на кисеонику 85% људи!

Доктор Предраг Кон тврди да је ситуација сада лошија него у новембру прошле године, као и да четворо од пет заражених има британски сој, који се много лакше преноси.

Предраг Кон (Фото: Јутјуб)

Корона која хара Србијом је најопаснија од свих досад познатих сојева, закључак је који се јасно изводи из јучерашњег обраћања епидемиолога и члана кризног штаба Предрага Кона, који је додао да је ситуација гора од оне у новембру.

- Истина су бројеви и истина је да то даље расте и истина је да је ситуација гора него у новембру - навео је Кон.

Већи капацитети

Он је објаснио да је британска варијанта коронавируса измењена толико да има много већу способност преношења и изазивања других обољења. У Србији је, на одређеном узорку, установљено да чак 80 одсто заражених има управо британски сој вируса. Огроман је притисак, како каже, на интензивне неге и велики је број људи на кисеонику.

- У болници у Арени чак 85 одсто људи је на кисеонику - истиче епидемиолог.

С обзиром на то да британски сој има много већи капацитет преношења и да се спушта на млађи узраст, прелазак на онлајн наставу има смисла, истакао је Кон:

- Јасно је да се преноси и у школским колективима. Зато је тренутак да школе мало буду онлајн. Не толико због здравственог стања ученика јер они имају благе форме, већ као могућност преноса. Раније смо говорили да нема такве могућности преноса, али је за британски сој то показано да има.

Само вакцинација

Говорећи о вакцинацији, др Кон је рекао да она јесте најзначајнија, али је и изразио велику забринутост јер сматра да људи не разумеју озбиљност ситуације.

- Вакцинација је сада најзначајнија. Испред је самог затварања, али оно је апсолутно нужда и требало је да буде и раније, међутим, немамо времена да се враћамо. Ми смо били за ригорозније мере раније. Једино дужина трајања мера није усвојена, што не значи да се неће продужавати - објаснио је Кон, додавши да за пет дана затварања нећемо имати видљиве ефекте јер је за резултате неопходно минимум 14 дана.

Ковид однео Нишлију који је имао скоро 300 килограма

Бобан Петровић (48) из Ниша, заражен коронавирусом, кога због превелике тежине од скоро 300 килограма Хитна помоћ и ватрогасци прекјуче нису могли да изнесу из куће и транспортују у болницу, умро је у Клиничком центру Ниш.

Петровић, којем је било лоше неколико дана, успео је некако да стане на ноге и изађе из куће, па га је породица превезла у КЦ Ниш, где је преминуо након што му се стање изненада погоршало.

- Ковид му је потврђен 10. марта. Сви смо били заражени, цела породица, али је он болест баш тешко поднео. Био је веома крупан човек. Имао је малтене 300 килограма. Хитна помоћ није имала могућност да га пребаци у болницу јер није имао снаге да стане на ноге. У колица није могао да стане, нису имали тако јака носила која би могла да га понесу. И ватрогасци су били, али нисмо ништа урадили. Мислили су да га пренесу у шаторском крилу, међутим, никако није могло ни то пошто има много степеница у кући - испричала је за Блиц Биљана Петровић, Бобанова супруга.

Она потврђује да је Хитна помоћ тог дана долазила три пута, а да је Бобан на крају увече некако успео да устане из кревета и корак по корак изађе из куће.

- На пријему у болницу је умро. Када смо га извукли из кола, у ходнику је пао у несвест, изгубио се... После нису могли да га реанимирају, срце му је било пуно воде - објашњава Биљана.

Након Бајденових претњи, Путин није хтео да часи ни часа. Русија повукла први потез! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА