Најновије

ДОК ЉУДИ УМИРУ-АГЕНЦИЈА ЗА ЛЕКОВЕ У СРБИЈИ: Не прекида се вакцинисање АстраЗенеком

Агенција за лекове и медицинска средства Србије (АЛИМС) саопштила је јуче да, према подацима којима располаже, нема разлога да се прекида или на било који начин ограничава примена вакцине АстраЗенека у Србији.

АстраЗенка (Фото: РИА)

У саопштењу објављеном на сајту тог регулаторног тела се наводи да Агенцији до сада није пријављен ниједан случај емболијских и тромботичких нежељених дејстава.

У саопштењу се истиче да је АЛИМС упознат и да пажљиво прати ситуацију у другим државама и на нивоу ЕУ, али да прати и препоруке Европске агенције за лекове (ЕМА) и Светске здравствене организација (СЗО) које говоре у прилог наставку вакцинације.

Како је објашњено у саопштењу, постојање система спонтаног пријављивања и праћења нежељених догађаја након имунизације омогућило је да се детектују потенцијални сигнали који се односе на догађаје поремећаја коагулације крви код неколико особа у периоду након вакцинације АстраЗенеца вакцином против ковид-19 у ЕУ.

– Ове податке сада прикупљају и пажљиво прегледају ЕМА и СЗО и још није потврђено да ли су ови догађаји у вези са применом АстраЗенека вакцине против ковид-19 или са другим независним факторима – каже се у саопштењу и додаје да се крвни угрушци спонтано и независно могу јавити и да ти дођаји нису ретки, превасходно код старије популације.

АЛИМС додаје да до данас ниједна земља или тело није донело другу одлуку осим да корист АстраЗенека вакцине у превенцији болести ковид-19 и њеним пратећим ризицима од хоспитализације и смрти за сада превазилази потенцијалне ризике од могућих нежељених реакција од вакцине.

Агенција додатно апелује на здравствене раднике, као и грађане, да пријављују нежељене реакције на вакцине, али и на све остале лекове, јер се тиме доприноси бољој заштити здравља свих.

Агенција наводи и да су јој до данас пријављена укупно 74 случаја нежељених реакција на АстраЗенека вакцину против ковид-19.

Од укупног броја пријављених случајева 16 је медицински потврђено и пријављено од стране здравствених радника, док су 58 случајева пријавили пацијенти.

Највећи број забележених нежељених реакција су очекиване реакције које се испољавају након примене било које вакцине против ковид-19, и односе се на локалне реакције, попут бола, отока и црвенила на месту примене вакцине, затим системске реакције као што су повишена телесна температура, бол у мишићима, бол у зглобовима, језа, малаксалост/слабост, главобоља и мучнина, каже де у саопштењу.

Истиче се да ниједан случај емболијских и тромботичких нежељених догађаја није пријављен Агенцији до сада на АстраЗенека вакцину против ковид-19 на територији Републике Србије.

Да ли ће држава одузимати невакцинисану децу прочитајте ОВДЕ.

Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА