Најновије

ОВО ЈЕ ЗАБРИЊАВАЈУЋЕ И ЗА СРБИЈУ: Заоштравање односа на врхунцу после Хладног рата

Без преседана је да амерички председник назива руског председника ''убицом'', каже новинарка Љиљана Смајловић и истиче да се то није радило ни на врхунцу Хладног рата, те да се односи САД и Русије озбиљно заоштравају после недавне изјаве Џозефа Бајдена о Владимиру Путину.

САД и Русија (Илустрација: РИА ФАН)

Она, такође, сматра да криза у односима две силе треба да забрињава и мале земље, попут Србије, које ће, како каже, бити под притиском и уценама да искажу наклоност и лојалност Русији или САД.

Смајловић каже за Танјуг да су недавне Бајденове изјаве о Путину и повлачење руског амбасадора у Вашингтону на консултације уз Москву ''ретки потези'' који нису запамћени ни у време Хладног рата.

''Свима је стао дах када је Роналд Реган рекао да је Русија ''осовина зла'' и то се сматрало прекретницом у односима између сила'', подсећа Смајловић.

За Бајденове изјаве да је Путин ''убица'' и да ће Москва ''платити за мешање у америчке изборе'' каже да су претећи, агресивни језик који се користи пред објављивање рата.

''Наравно да нисмо близу томе, али ово је озбиљно заоштравање и може да буде врло непријатно за мале земље попут Србије, јер Американци воле да шаљу своје изасланике да објашњавају другим државама да се не може ''седети на две столице'', навела је Смајловић.

Истиче да Бајденови потези имају врло јасну, политичку употребну димензију у САД и да први човек Беле куће ради оно што Американци никада нису радили - користи обрачун са другом великом силом као средство за стицање политичких поена.

Колико год да Бајден то ради из ситне политичке рачунице,каже Смајловић,то показује симптоме велесиле у опадању која се труди да сачува своју глобалну хегемонију, која је, ипак, више угрожена од Кине него од Русије.

"Међутим, слабост вашег противника некада је опаснија од његове снаге, јер се понаша агресивније ако га нешто угрожава или се плаши да би нешто могло да га угрози. У томе је опасност овог тренутка'', сматра Смајловић.

Указује да је Трамп током мандата оптуживан да је проруски настројен и да је сувише благ према Путину, те да Бајден жели да покаже како се све променило.

Смајловић примећује и да Путину није мрско да заоштри тон, али да је његов одговор ''много дипломатскији'', те да је руски председник жртва у том сукобу и да зато може да дозволи себи да се понаша ''господствено и галантно''.

Како каже, Путин је Бајдену одговорио ''дворишном узречицом'', али није рекао оно што је, како каже, помислила већина света - да је цинизам да такве изјаве даје амерички председник који има дуги стаж ратног хушкања и навијања да Америка увек све решава силом, и који, из времена док је био потпредседник САД, сноси одговорност за много жртава.

''Не убијају само дронови, ракете и бомбе, убијају и санкције за које се Бајден тако страсно залаже према другим земљама'', каже Смајловић и додаје да је Америка тренутно укључена у 111 ратова и да није престала да ратује од 11. септембра 2001. године.

Она не очекује да ће Бајден у овом тренутку пристати на виртуелан разговор, на који га је позвао Путин, јер би, како каже, то изгледало као његов уступак руском председнику, а председник САД нема намеру да сада прави вербалне или друге уступке.

Смајловић, међутим, верује да ће доћи до разговора двојице лидера јер је, како каже, очекивано да Америка, која свог главног противника види у Кини, у једном тренутку почне да поправља односе са Русијом како би могла да се концентрише против Кине.

''То је оно што је радио Трамп. Он није био никакав Путинов ''корисни идиот'' већ је хтео да трговачки и на другим плановима ратује са Кином водећи се чувеном Кисинџеровом политиком триангулације да Вашингтон не може да истовремено буде у лошим односима и са Москвом и са Пекингом'', објашњава Смајловић.

Додаје да је и за Србију забрињавајуће заоштравање односа две силе јер ће, каже, наша земља бити предмет уцењивања и притисака да искаже већу симпатију, наклоност и лојалност једној од сукобљених страна.

Чију страну је Ердоган изабрао у овом конфликту, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА