Најновије

ТАЈНИ ПРЕГОВОРИ СКОРО СПАСИЛИ ГАДАФИЈА: Норвешки дипломата открио важне детаље о првим данима рата!

Нови извештај британског листа "The Independent" открио је садржај тајних преговора који су покојном либијском лидеру Моамеру Гадафију могли спасити живот од судбине коју је доживео и избећи хаос који је уследио.

Моамер Гадафи. (Фото: Јутјуб)

Британски лист наводи да су преговори из 2011. године могли да приближе свет мирном решавању либијске кризе, напомињући да су се две стране у преговорима, и влада и опозиција, сложиле око предлога којим се предвиђа да се Гадафи, који је владао Либијом 42 године, одрекне власти и напусти политику, под условом да се институције наставе.

Новине су известиле да су преговори пропали, што је на крају довело до Гадафијевог хватања и погубљења од стране побуњеничких бораца у близини обалног града Сирта.

Бивши норвешки министар спољних послова Јонас Сторе, који је посредовао у преговорима, оптужио је Француску и Британију да су се противиле преговарачком решењу и рекао је да је "осећао да начин размишљања у Лондону и Паризу није имао простора за стварно размишљање о дипломатској опцији".

- Да ли су Француска и Британија биле вољне да погледају нешто изван војних решења? Жири још увек није изашао - рекао је он за "Тхе Индепендент."

- Да је у међународној заједници постојала спремност да се тим путем крене с одређеним ауторитетом и преданошћу, верујем да би могло бити простора за постизање мање драматичног исхода и избегавање пропасти либијске државе - наставио је он.

Сторе, који је сада лидер опозиционе Лабуристичке странке у Норвешкој, у интервјуу за новине наговестио је да је тадашња америчка државна секретарка Хилари Клинтон била жељна преговора, али Француска и Британија нису биле заинтересоване.

- Да је постојала воља да се то учини могла је да се створи нека врста прекида ватре у војној кампањи која би дипломатама омогућила решавање проблема - рекао је Сторе.

- Али војна операција је већ трајала осам недеља, динамика на терену се мењала и искрено говорећи, воље за окупљањем иза таквог процеса није било - нагласио је он.

Сторе је додао да су двојица високих норвешких званичника била у председничкој палати у Триполију са Саиф ал-Исламом када је у Њујорку издата резолуција Уједињених нација и да је било неопходно да пожуре и напусте Либију преко границе са Тунисом, јер је то био датум првог НАТО удара на Либију.

Северна Кореја "раскрстила" са азијском државом, Америка главни кривац! Више о томе ОВДЕ.

Извор: The Independent

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА