Најновије

ВЕНАЦ СА СРПСКОМ ТРОБОЈКОМ! Кривокапић посетио гроб краља Николе поводом 100 година од смрти господара Црне Горе! (ФОТО)

„Желим да искажем оно што сваки грађанин Црне Горе осећа, а то је један велики пијетет према човеку који је био државник, ратник, дипломата, мудрац, песник и што је најважније – реформатор“, казао је председник Владе Здравко Кривокапић на Цетињу, где је, поводом 100 година од смрти краља Николе I Петровића, положио венац на његов гроб у дворској цркви Рођења Богородице на Ћипуру.

Здравко Кривокапић. (Фото: Јутјуб)

Како је саопштено из кабинете председника Владе, у делегацији су били и министарка просвете, науке, културе и спорта Весна Братић, министарка одбране Оливера Ињац и министар правде, људских и мањинских права Владимир Лепосавић.

Кривокапић је казао је да је краљ Никола невероватна личност и лидер нове визије Црне Горе.

“Како је он то радио? Тако што је својим залогом и залогом своје породице окупљао све оне који највише знају, који могу да уграде своје знање, да би Црна Гора била другачија”, рекао је.

И зато су, додао је, по први пут успостављене институције државе Црне Горе, међу којима су и Народна скупштина, Влада, Државни савет…

“Увео је прву монету – перпер, која је национална валута. А ако се осврнемо на три стуба данашњег сваког система, он је уградио просвету, здравство и правосуђе! То је био ослонац да се успостави и прва стајаћа војска на просторима Црне Горе”, подсeтио је премијер.

Навео је и да је краљ Никола био човек који је осећао дух времена и модерно се односио према томе.

“Укључујући у читав систем Црне Горе и електрификацију, и пошту, и радио-дифузни систем, и наравно, није заборављао оно што је најважније, а то је, друмска инфраструктура”, нагласио је.

Данас, према речима премијера, не можемо да не кажемо да Црна Гора има кога да следи.

“То је краљ Никола који је у једном временском периоду можда својим болом у души, оставио бол у душама бројних грађана Црне Горе који и дан данас траје. Па је потреба данашњег тренутка да не издвајамо делове који се односе на једну или другу страну, него да целовитим погледом, на начин како је он то знао најбоље да уради, ујединимо и помиримо Црну Гору тиме што ћемо истакнути да су правда, слобода и просперитет европски пут Црне Горе”, поручио је Кривокапић.

Премијер је истакао да је зато дужност свих нас, без обзира на нацију, веру или идеолошку припадност, да се одужимо краљу Николи, на начин што ћемо поштовати основне вредности које је он заговарао, а Црна Гора их следила у континуитету.

“То су слободарство, правда, потреба да једни другима будемо при руци у ситуацији када је најтеже и да је то пут просперитета који води Црну Гору у друштво европских народа. Благо оном ко довека живи, имао се рашта и родити! Нека је вечна слава краљу, државнику, реформатору, песнику и господару Црне Горе”, поручио је Кривокапић.

Руски авиони испуштају злослутни звук, страхе се шири Америком! Више о томе ОВДЕ.

Извор: ИН4С, Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА