Најновије

ЦРНУ ГОРУ ТРЕСЕ СКАНДАЛ ДЕЦЕНИЈЕ! Oткривени подаци о агентима ЦИА!

Афера "Симијановић" доказ је да је, доласком Вукшића на чело АНБ-а, урушен унутрашњи и спољни зид заштите и да су многи тајни подаци данас доступни државама противницима НАТО-а.

Дритан Абазовић. (Фото: Јутјуб)

Откривање тајних података о агентима ЦИА-је тешко ће нарушити положај Црне Горе у систему НАТО-а. Афера "Симијановић" доказ је да је, доласком Вукшића на чело АНБ-а, урушен унутрашњи и спољни зид заштите и да су многи тајни подаци данас доступни државама противницима НАТО-а.

Уместо разоткривања разгранатих веза које је лажни амерички дипломата Стеван Симијановић имао у Црној Гори, парламентарно саслушање потпредседника Владе Црне Горе Дритана Абазовића претворило се у скандал међународних размера, јер је вршилац дужности директора Агенције за националну безбедност у материјалима достављеним посланицима Одбора за безбедност открио имена, функције и делокруг рада домаћих оперативаца АНБ-а и кршећи закон и протоколе НАТО-а, разоткрио идентитет агената ЦИА-је који су боравили у Црној Гори.

Према информацијама "Побједе", у једној службеној забелешци са састанка у Агенцији за националну безбједност Црне Горе прецизно су наведена имена црногорских оперативаца који су сарађивали са западним колегама из ЦИА у више операција.

Осим навођења имена, Дејан Вукшић је у информацији доставио и детаљне описе рада агената АНБ-а, као и линије рада у различитим операцијама, док се у читавом извештају само на једном месту описује рад на разоткривању Стевана Симијановића, човека који је фалсификовао дипломатски пасош САД-а.

- Обавештајни подаци који припадују држави чланици НАТО-а, не смеју се уступати посланицима. У тим документима отворена су имена и презимена оперативаца. Сумњам да је то урађено намерно. Вукшић је знао да се ради о тајним подацима друге државе и зато изводим закључак да је то урадио с неком врстом намјере – казао је Рашко Коњевић, члан Одбора за безбедност и предсједник СДП-а.

Иницијатор парламентарног саслушања Рашко Коњевић је, двадесетак минута након почетка седнице, када се уверио у садржај службене забелешке, тражио хитни прекид седнице због компромитације процедуре уступања тајних података.

Одавањем тајних података обавештајне агенције једне државе чланице НАТО-а, директор Агенције за националну безбедност Дејан Вукшић прекршио је закон и направио озбиљан безбедносни пропуст због кога би хитно требао да поднесе оставку, оценио је Коњевић.

Закон

Према члану 26. Закона о тајности података, стриктно је забрањен приступ тајним подацима других држава особама које за то немају овлашћења: "Тајним подацима других држава и међународних организација, без дозволе за приступ тајним подацима, могу приступити лица из става 1 тач. 1, 2 и 3 овог члана, у складу са међународним уговором."

Из цитираног члана јасно је да Закон препознаје три изузетка, да само три личности могу располагати тајним подацима страних држава и међународних организација председник Црне Горе, председник Владе и председник Скупштине.

На адресу руске амбасаде у Вашингтону пристижу писма извињења! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА