Најновије

ТАКВЕ СТВАРИ СЕ РАДЕ ТИХО: Америка ухваћена у нуклеарном бекству из Европе

Сједињене Америчке Државе знатно су смањиле број тактичког нуклеарног оружја у Европи без јавног извештавања, рекли су представници Федерације америчких научника (FAS) Ханс Кристенсен и Мет Корда у свом новом прегледу стања америчких нуклеарних снага, који је прегледао руски лист Комерсант.

Америчка база (Фото: US Air Force)

„Број америчких нуклеарних гравитационих бомби B61 у Европи пао је на 100. Раније се веровало да САД складиште 150 бомби у шест база у пет земаља НАТО-а (Белгија, Немачка, Италија, Холандија и Турска)“, рекао је извор, истичући да званично америчке власти нису обавестиле о промени броја тактичког нуклеарног оружја у Европи.

Заузврат, према речима представника руских владиних агенција, ове промене могу бити повезане са модернизацијом бомби ради повећања њихове прецизности и функционалности. Амерички стручњаци верују да разлог смањења америчког арсенала можда лежи у напетим односима са турским партнерима.

Чињеница је да је према стручњацима већина оружја уклоњена из турске базе Инџирлик, што је могло бити изазвано покушајем пуча у земљи у лето 2016. године.

Тада су турске власти оптужиле америчку страну да подржава пучисте, што је Вашингтон категорички негирао. Међутим, турско руководство је тада запретило да ће блокирати амерички приступ ваздушној бази.

После ових догађаја у Вашингтону, према речима стручњака, почели су потајно да разговарају о могућности и неопходности повлачења оружја, мада о томе није отворено извештавано.

Какве ће последице имати Индија ако купи руско наоружање, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА