Најновије

УЛТРАЗВУК МОЖЕ ДА УБИЈЕ КОРОНУ? Врхунски светски научници отворили врата новој нади у лечењу опаког вируса!

Структура коронавируса свима нам је позната слика, са својим густо набијеним површинским рецепторима налик трновитој круни. Рецептори се вежу за здраве ћелије и покрећу инвазију вирусне РНК. Иако се геометрија вируса и стратегија заразе уопштено разуме, мало се зна о његовом физичком интегритету.

Корона вирус. (Фото: pixabay. com)

Ново истраживање стручњака с Одељења за машинство МИТ-а сугерише да би коронавируси могли да буду осетљиви на ултразвучне вибрације, унутар фреквенција које се користе у медицинској дијагностичкој слици.

Кроз рачунарске симулације, тим је моделирао механички одговор вируса на вибрације кроз низ ултразвучних фреквенција. Открили су да су вибрације између 25 и 100 мегахерца покренуле да се љуска вируса и шиљци сруше и почну да пуцају у делићу милисекунде. Овај се ефект видео у симулацијама вируса у ваздуху и води.

Резултати су прелиминарни и темеље се на ограниченим подацима у вези с физичким својствима вируса. Ипак, истраживачи кажу да су њихови налази први наговештај могућег лечења коронавируса на ултразвуку, укључујући нови вирус SARS-CоV-2. Начин на који би се тачно могао применити ултразвук и колико би он био ефикасан у штетности вируса у сложености људског тела, једно су од главних питања која ће научници морати да реше у будућности.

- Доказали смо да ће при ултразвучној ексцитацији љуска и шиљци коронавируса вибрирати, а амплитуда тих вибрација ће бити врло велика, производећи сојеве који би могли сломити одређене делове вируса, чинећи видљива оштећења на спољној љусци и могућа невидљива оштећења на РНА изнутра - каже Томас Виерзбицки, професор примењене механике на МИТ-у.

Наставља да се нада се да ће њихов рад покренути расправу о разним дисциплинама. Резултати истраживања објављени су у Јоурнал оф Мецханицс анд Пхyсицс оф Солидс.

Путинов указ ступио на снагу! Више о томе ОВДЕ.

Извор: klix.ba

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА