Најновије

ЗАВРШЕНИ ПРЕГОВОРИ САД И КИНЕ: Након жучне дебате Пекинг не посустаје, остају верни својим ставовима! (ФОТО/ВИДЕО)

Делегације САД и Кине закључиле су преговоре на Аљасци које је Вашингтон назвао "тешким и директним" јер су на самом почетку администрације Џозефа Бајдена разоткрили дубину тензија између две највеће светске економије.

Си Ђинпинг. (Фото: kremlin.ru)

Почетак преговора био је буран јер су обе стране јавно, пред ТВ камерама, критиковале политике једних других.

Чини се да разговори нису донели никакав дипломатски искорак - како се очекивало - а опоро ривалство које је демонстрирано потврдило је да постоји мало додирних тачака за ресетовање међусобних односа који су доспели на најнижи ниво у последњим деценијама, преноси Ројтерс.

- Очекивали смо тешке и директне разговоре о великом броју питања и управо то се и догодило - изјавио је саветник за националну безбедност Беле куће Џејк Саливан.

- Кина ће чврсто чувати свој национални суверенитет, безбедност и развој - изјавио је високи кинески дипломата Јанг Ђијејчи и додао да су разговори били корисни, али да разлике нису превазиђене.

Медији су известили раније да су државни секретар САД Ентони Блинкен и национални саветник за безбедност Џејк Саливен у Енкориџу на Аљасци започели састанак с највишим званичником за спољну политику кинеске Комунистичке партије Јанг Ђијећијем и министром спољних послова Ванг Ђијем и да је био обележен међусобним оптужбама и кршењем договореног протокола.

Бајденове речи увлаче Украјину у већи конфликт! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА