Најновије

СКАНДАЛОЗАН НАПАД ХРВАТСКИХ ГЕНЕРАЛА НА ПАТРИЈАРХА ПОРФИРИЈА: Изнели лажне оптужбе, траже оставке

Хрватски генерали и професори, генерал Иван Тољ, генерал Иван Капулар, адмирал Давор Домазет Лошо, проф. др.сц. Андрија Хебранг, проф.др.сц. Слободан Просперов Новак и академик Јосип Печарић, реаговали су скандалозним саопштењем за медијие на гостовање српског патријарха Порфирија на ХРТ-у. Због тога су отворено тражили смене и оставке на националној телевизији.

Патријарх Порфирије (Фото: СПЦ)

Њихово саопштење преносимо у целости:

- Заиста невероватно! Хрватска радио телевизија на новом поклонству у Београду, евоцирала је успомене на 1918. год. и проглашење државе СХС, овај пут 'спонтано', у 'шали' из уста српског православног регента новопеченог патријарха Порфирија. Или можда нисмо упознати је ли патријархово гостовање на ХРТ- у заузврат гостовања председника Хрватске бискупске конференције на празник Св. Саве на РТС, српској јавној телевизији. Исто тако нисмо упознати је ли том приликом Председник ХБК имао оспоравајућих примедби на проглашење светим Доситеја Васића, митрополита загребачког? - поручили су саопштењем за медије генерал Иван Тољ, генерал Иван Капулар, адмирал Давор Домазет Лошо, проф. др.сц. Андрија Хебранг, проф.др.сц. Слободан Просперов Новак и академик Јосип Печарић.

- На Јосипово, 19. марта 2021. у дневнику ХТВ, у најгледанијем термину на 333. годишњицу одлуке хрватског Сабора о проглашењу св. Јосипа заштитником хрватског народа, ХРТ је објавила интервју с патријархом СПЦ. Дакле, новинара Драгана Николића запутили су у Београд да направи ексклузивни разговор с човеком, који нам је, искористивши такав поклон ХРТ-а, између осталога, у 'шали' саопштио 'амбицију' да буде не само српски патријарх, већ и патријарх Срба, Хрвата и Словенаца! У свакој шали, како се каже, пола је истине, па ако је томе тако, ако је и од Порфирија Перића, превише је и шале и његове истине! Било би лепо да се шали у оквирима и границама Републике Србије, а да остало препусти хрватским и словенским вицмахерима! И Словенци, а поготово ми Хрвати имамо и превише својих шаљивџија, који се шале и играју с тешко стеченом слободом и државном самосталношћу.

- Међутим, није проблем у Порфирију! Овај 'спектакл' би могао имати више разлога и верзија. Као прави хрватски наивци пођимо од мање вероватног сценарија! Он је, фудбалским речником речено, искористио сваку лопту, свако питање хрватског новинара и задао - захваљујући његовој глупости, наивности, поткапацитираности, комплексу мање вредности - нашој проређеној и слабој одбрани неколико голова и постао победник смешне и жалосне утакмице одигране у седишту СПЦ-а.

- Ипак, далеко је вероватније да је помно одабран тренутак и празник св.Јосипа за снисходљива, поданичка, издајничка питања, која су сугерисала жељене Порфиријеве одговоре. Овако му се не би улизивао ни један српски новинар РТС-а. Благо Порфирију, има он хрватско-српску далековидницу. Николић је само извршио свој јадан задатак. И јасно, при томе, како другачије, самоиницијативно, ничим изазван потегао је питање Јасеновца с формулацијом која потврђује српску митоманију и лажи о милион људи, понајвише Срба, убијених у том логору. Уместо да га је питао хоће ли се као патријарх заузети да се престане с великосрпским лажима и претеривањима којима се блати и терети хрватски народ. Зашто га није питао хоће ли се заузимати да се оформи међународно мултидисциплинарно тело за истраживање свега онога што се догађало у Јасеновцу од 1941. до 1945. и потом од 1945.до 1950.? Зашто га није питао о десетинама хиљада ликвидираних Јевреја у Недићевој Србији и зна ли ишта о специјалним возилима- плинским коморама која су кружила по Београду и у којима су 'излетнички' убијали људе, претежно јеврејске националности? Зашто није искористио прилику па га питао о српским, србијанским логорима у којима су патили и умирали хрватски људи у годинама минулог рата и агресије на Хрватску? О незнаним јамама и гробиштима, нашим несталима које већ деценијама тражимо, не би ли их достојно сахранили у хрватској земљи и не би ли њихови родитељи и родбина пронашли какав такав мир.

- Уместо оваквих питања, Николић пита Порфирија хоће ли се и када догодити клечање у Јасеновцу. Требао би клекнути он, његови епископи и наши бискупи и на тај начин признати кривњу и покајати се и тако потакнути ново хрватско-српско братство! Што би то требали наши бискупи направити? Признати да су криви што су живи и извињавати се што заступају баш као и блажени Степинац достојанство сваке особе, сваке породице и свакога народа, извињавати се да су на линији надбискупа загребачког Алојзија Степинца, који је у вихору рата, једини у Европи, храбро говорио против нацизма, фашизма, комунизма, расне дискриминације, прогона Јевреја, Рома… Извињавати се што заступају да Алојзије Степинац буде што пре проглашен светим!

- Наш је новинар потом поставио питање о Степинцу. Могао га је и не поставити. Није могуће да није знао какав ће одговор уследити. Патријарх нам саопштава, на Јосипово у дневнику ХТВ-а, да је у 'поседу' Степинчевих писама која су проблематична… Изговорио је то хладно, не трепнувши. Није могуће да не зна што Хрватима значи Степинац, којег чак и мали део неверујућих Хрвата сматра моралном величином и вертикалом, без кога је тешко замисливо сагледавање хрватске историје и духовности хрватских католика. Нашем блаженику светога сјаја судили су комунисти у Загребу! Нису успели, о томе је суду и комунистичкој пресуди, захваљујући његовом светом и мученичком животу, историја рекла истину. Упркос свему томе данас му и блаженом поново суде! И то у СПЦ-у, у Београду! Можда им св. Сава просветли памет! Та он је, кажу они, највећи њихов светитељ! Ми то не оспоравамо нити се у то петљамо! Нека пишу своју хагиографију и своју 'историју'. Потпуно их разумемо, њима је историја или повијест неприхватљива. Поготово повијест, њу су 'усташе' измислили. Јасно, кажу 'историчари' уз велику и издашну помоћ Ватикана, о којем лажу и колективно га клевећу, па им се и тамо, што је ван сваке памети, причињају усташе. Таква их стајалишта не сметају да успостављају односе под кринком екуменизма користећи сваку прилику не би ли спречили проглашење светим католичког и хрватског блаженика Алојзија Степинца.

Хрватски народе, нека ти је сретно ово тешко коризмено Јосипово, оптерећено Ковидом, потресима и животним, привредним и демографским невољама. Нека ти је сретан и благословљен надолазећи Ускрс! Потребан нам је више но икад заговор нашега небеског заштитника. Да нас ускрсли Христ заштити од свих зала, незапослености, исељавања, корупције, лоповлука, друштвене неправде, посрнулог и лошег правосуђа, лажи, обмана… Да нас заштити и од оваквих интервјуа и емисија на Хрватској радио телевизији, коју претплатници не плаћају да производи лош и штетан програм! Уверени смо да већина претплатника и гледаоца очекује извињење и одговорност, па и смене и оставке на ХРТ-у.

ХРТ је јавна телевизија, па у том смислу она је од државног и националног значења и уређивачке грешке и пропусти, који улазе у сферу националног достојанства, па и у одређеном смислу националне сигурности, не могу и не смеју пролазити испод радара Хрватског сабора, па и извршне власти, која је дужна да спречава овакве појаве, пазећи при томе да се не нарушава све оно што се подразумева под слободом медија - стоји у саопштењу.

О плану за реинтеграцију Косова и Метохије прочитајте ОВДЕ.

Извор: Direktno.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА