Најновије

САУДИЈСКА АРАБИЈА НА КОЛЕНИМА: Хути почели да гађају универзитете, Ријад сада нуди мир јеменским побуњеницима

Саудијска коалиција каже да су јеменски Хути покушали да гађају два саудијска универзитета. Како се рат коалиције у Јемену наставља, уз константне нападе дроновима опозиционог покрета Хути, почетком ове недеље Ријад је понудио мировну иницијативу да оконча своје текуће војне акције предлажући прекид ватре под надзором званичника Уједињених нација, наставак преговора и укидање саудијске блокаде.

Хути (Фото: РИА)

Војна коалиција у Јемену, коју предводи Саудијска Арабија, саопштила је да је спречила напад беспилотне летелице препуне експлозива коју је лансирао покрет Хута који је покушао да гађа универзитете Најран и Јазан, известила је у четвртак државна ТВ.

Према државној ТВ, мало пре последњег напада, опозициони милитанти лансирали су наоружани дрон према јужном граду Камис Мушајту. Наводно је војна направа уништена. Раније током дана, Коалиција је известила да је уништила још четири наоружана дрона.

- У среду су Хути објавили видео снимак на којем се види беспилотна летелица MK-9 "Reaper" америчке производње уништена противваздушном ракетом претходног дана - рекао војни портпарол Хута, бригадни генерал Јахја Саре.

У понедељак је Саудијска Арабија представила мировну иницијативу за окончање сукоба у Јемену и поновно покретање разговора. План укључује прекид ватре под контролом УН-а, заједно са уклањањем блокаде на међународном аеродрому у Сани, делимичном деблокадом јеменске луке Ходејда уз једнаку расподелу робе између владе и Хута. Група Хути критиковала је план захтевајући потпуно укидање блокада.

Предлог је уследио убрзо након што је амерички државни секретар Ентони Блинкен најавио "нови политички приступ" према Саудијској Арабији, наглашавајући америчку намеру да окончају рат у Јемену. Рекавши да ће Вашингтон "остати посвећен одбрани краљевине", открио је да ће САД престати да подржавају саудијске "офанзивне активности и операције у Јемену, укључујући и пружање офанзивног оружја".

Непријатељства се у Јемену настављају од августа 2014. године између владиних снага под председником у егзилу Абдрабу Мансур Хадијем и опозиционог покрета Хути који контролише север и северозапад Јемена.

Коалиција коју је организовала Саудијска Арабија бори се на страни Хадија од марта 2015. Хути редовно бомбардују суседна саудијска подручја у Јемену, као одговор на напад просаудијске коалиције на северни Јемен и блокаду севера земље.

Ким Џонг Ун изазива Бајдена. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Sputnik Int.

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА