Најновије

ТАЛИБАНИ ПРЕТЕ ЏИХАДОМ! Америчка војска има рок до 1. маја да нестане!

Талибани су издали саопштење у којем упозоравају да ће наставити нападе на стране трупе у Авганистану ако се америчка војска не повуче до 1. маја.

Талибани. (Фото: Јутјуб)

"(Бићемо) приморани да бранимо своју религију и домовину и наставимо џихад и оружану борбу против страних снага како бисмо ослободили нашу земљу“, наводи се у саопштењу.

Ова претња талибана уследила је након недавне изјаве председника САД Џоа Бајдена да ће бити "тешко да америчке снаге напусте Авганистан у договореном року".

У међувремену, немачки парламентарци су одобрили својим војним трупама да остану у Авганистану до 31. јануара 2022. године.

Талибани су поручили да ће, уколико се стране трупе не буду повукле из Авганистана до 1. маја, бити "приморани да наставе џихад и оружану борбу с циљем да "ослободе земљу од страних трупа".

Одговорност за продужавање рока одласка страних трупа биће "на плећима оних који су прекршили договор", поручили су талибани.

Подсетимо, САД и талибани потписали су прошле године мировни споразум којим је окончан рат у Авганистану после 18 година, најдужи који су САД водиле у својој историји.

Споразумом, чијем је потписивању присуствовао и тадашњи амерички државни секретар Мајк Помпео, предвиђено је да ће САД и НАТО повући све војнике из Авганистана до 1. маја 20121. године, ако талибани испуне прихваћене обавезе.

Бајден није појаснио тачне разлоге зашто САД можда неће моћи да заврше повлачење својих трупа до истека рока.

Турци напали хришћанско упориште, па добили суров одговор! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА