Најновије

"ИЗВИНИТЕ, НИСМО ЗНАЛИ ДА ЈЕ НЕВИДЉИВ": Пре 22 године у Буђановцима оборен "невидљиви" Ф-117А! (ВИДЕО)

У атар сремског села Буђановци 27. марта 1999. године, за време НАТО бомбордовања Србије, пао је амерички ловац бомбардер "Ф-117А", такозвани "невидљиви", којег је оборила противваздушна одбрана Војске Југославије. Било је то највеће понижење ратног ваздухопловства САД, и изазвало је неверицу и шок у НАТО, а посебно у Вашингтону.

Ловац бомбардер "Ф-117А". (Фото: pixabay. com)

Ко је срушио ноћног сокола?

Летилицу је оборио је 3. дивизион 250. бригаде Противваздушне одбране, који су у 20.42 сати, захваљујући способности јединице, исправној техници и "малој техничкој иновацији" успели да га погоде са земље.

"Ноћни соко" пао је у атар села Буђановци, пошто је претходно гађан са две ракете типа "нева", а јединицом која га је оборила командовао је пуковник Золтан Дани, дугме за лансирање стиснуо је официр Сенад Муминовић.

Ф-117А је опремљен са два "џенерал електрикФ404" турбо мотора и четворостепеном контролом лета, носи различито наоружање, има савремени навигациони систем интегрисан у дигитални пане у кабини, која појачава ефикасност мисије.

Цена тог авиона, по намени - ловца, којег је од 1982. до 1990. године производила америчка компанија "Локид", износила је 45 милиона долара.

Авион је дугачак 20,3 метара, висок 3,8 метара са распоном крила од 13,3 метара, а постиже максималну високо надзвучну брзину од 0,9 маха.

ДПС због Сребренице тражи закон о геноциду! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА