Најновије

ЛОВ НА СРБЕ, МИЛО ПОНОСАН! ДПС због Сребренице тражи закон о геноциду!

Председник Црне Горе Мило Ђукановић данас је поводом изјаве министра Владимира Лепосавића којом је оспорио легитимитет Хашког трибунала, подсетио на своју изјаву поводом 25. годишњице злочина у Сребреници да "све док живе идеологије које негирају почињене злочине, не престаје ни опасност од нових страдања".

Мило Ђукановић. (Фото: Јутјуб)

Ђукановић је на Твитеру поставио текст обраћања из јуна 2020, уз поруку: "Да се не заборави".

Он је тада у обраћању путем видео конференције истакао да је Црна Гора била прва држава у региону која је пре 11 година усвојила Декларацију о прихватању Резолуције Европског парламента о Сребреници и да је поносна на то.

- Одлучни смо да својим активностима снажно доприносимо очувању сећања на сребреничке жртве, и жртве свих злодела почињених током сукоба на просторима бивше Југославије. Само се тако може ићи путем до истинског помирења, што је једина гаранција стабилности Западног Балкана и заједничке европске будућности - навео је у говору Ђукановић.

Црногорски министар правде, људских и мањинских права Владимир Лепосавић је јуче у парламенту, одговарајући на питање посланика најутицајније опозиционе странке ДПС Андрије Николића рекао да је спреман да призна да је у Сребреници почињен злочин геноцида кад се то и недвосмислено утврди, с обзиром на то да је Суд у Хагу, како је рекао, "изгубио свој легитимитет".

Лепосавић је рекао да не зна да ли су злочинци у Сребреници имали геноцидну намеру или нису, већ да само може да верује судијама из Хага.

Истакао је да је одлука Међународног суда правде, којом је злочин у Сребреници квалификован као геноцид, заснована на налазима Хашког трибунала који је, према његовим речима, готово у потпуности изгубио свој легитимитет кад су докази известиоца Савета Европе о вађењу и трговине органима цивилних српских жртава на Космету уништени у том суду.

ДПС: Покренућемо закон о забрани негирање геноцида

Опозициона црногорска Демократска партија социјалиста (ДПС) саопштила је данас да ће покренути у Скупштини Црне Горе иницијативу о усвајању законског акта којим ће бити забрањено негирање геноцида, а од премијера Здравка Кривокапића затражила да се јавно изјасни да ли подржава ставове министра правде, људских и мањинских права Владимира Лепосавића о Сребреници.

У саопштењу се оцењује да се Лепосавић јуче у парламенту "пред читавом јавношћу декларисао као негатор геноцида у Сребреници", доводећи у питање и легитимитет Међународног суда правде и Међународног кривичног суда за бившу Југославију у Хагу.

ДПС сматра да је недопустиво да Лепосавић у име грађана Црне Горе, са функције којом представља и државу, заступа реторику, како се наводи, "острашћених шовиниста који су и довели и до геноцида у Сребреници и до успостављања трибунала за ратне злочине".

- У име већинске, грађанске Црне Горе, дужни смо да Лепосавићу скренемо пажњу да теорије завера и националистичке алузије може пласирати на окупљањима равногорских следбеника и сличним приредбама, али да је скандалозно да то чини са позиције коју покрива - стоји у саопштењу.

Оцењује се да ставови министра "констернирају регију, све наше међународне партнере, остављајући грађанима Црне Горе још једном горчину и осећај срамоте".

ДПС позива чланове владе којима је, како се наводи, стало до угледа и извршне власти и државе на хитну реакцију у вези са излагањем министра Лепосавића које се у саопштењу назива "скандалозним и неразумним".

- Јер, осим још једног понижења жртава геноцида у Сребреници и њихових најближих, овог пута имамо и јасну поруку против међународне институције која је успела да приведе лицу правде коловође најјезивијих зверстава из скорије прошлости ових простора - каже се у саопштењу ДПС.

"Мигови" господаре леденим небом изнад Арктика, отишли су корак даље! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА