Најновије

РУСИ СПРЕМАЈУ КОНАЧНИ УДАР У СИРИЈИ? Аналитичари изненађени проласком 4 моћна брода кроз Гибралтар! Ово су могуће мете! (ВИДЕО)

Извори сајта BulgarianMillitary.com извештавају о проласку четири руска ратна брода кроз Гибралтарски мореуз. У питању је корвета Бојкиј и три десантна ратна брода Калињинград, Корољев и Минск.

Руски брод. (Фото: Тв Звезда)

Према изворима руске новинске агенције Авиапро, четири ратна брода кренула су према источном Медитерану у правцу Сирије. Тренутно се тамо налази неколико подморница руске морнарице наоружаних крстарећим ракетама Калибар. Војни аналитичари се питају да ли је ова изненађујућа руска офанзива сигнал предстојеће поморске вежбе или напада на северозападни део Арапске Републике. Нема званично потврђених информација Министарства одбране за ратне бродове. Постоје спекулације да могу да испоруче и борбену опрему, укључујући тенкове, за предстојећу копнену офанзиву против протурских џихадиста.

Руска новинска агенција објавила је свој графикон тренутног смештаја руске морнарице у близини обале Сирије и односа осталих пловила из других земаља.

Руска војска у Сирији следи упутства својих врховних команданата. Последње две или три године показале су да се Русија налази у обе крајности у сиријском рату. Када "ћути", ради то месецима. Када нападне, чини то брзо, изненађујуће и снажно. Пример потоњег је анализа Сиријске опсерваторије за људска права са седиштем у Лондону (СОХР).

Сиријска опсерваторија за људска права је 11. марта ове године пружила статистику руских активности у Сирији. Према извештајима, Русија је извела 280 ваздушних напада за 96 сати (четири дана). Према СОХР-у, руске јединице извеле су скоро половину њих (130) у последња 24 сата.

СОХР такође каже да је сиријска војска такође повећала своју активност. За 24 сата Сиријска арапска војска испалила је 225 артиљеријских граната и пројектила. Још увек не постоји тачан број погинулих у руским и сиријским нападима, али стручњаци верују да би жртве могле достићи око 300.

Руске ваздухопловне снаге погодиле су источну пустињу Хама, близину Ал-Рахјан-Атарије, троугао Алепо-Ал-Рака-Хама и пустињу Палмиру у источном Хомсу. Гађани су не само ставови Исламске државе већ и јединице које подржавају турску окупацију Сирије. Према СОХР-у, број жртава Исламске државе је 43.

Сиријска арапска војска борила се углавном у Џабал Ез-Завији у провинцији Идлиб, концентрисана у Ал-Фатира, Сафокхин, Кансафра, Ал-Руваиха, Бенин, Флифел и периферији ал-Барахе.

Да ли Москва спрема моћан ударац? Већ је испоручио ловце-бомбардере Су-34 Као што смо известили пре неколико дана, Москва је испоручила четири ловачка бомбардера ваздухопловној бази Хмејм у Сирији. 19. марта 2021. испорука је извршена након што је пет војно-транспортних авиона Ту-154 слетело у базу.

Аналитичари кажу да је изглед Су-34 врло необичан, посебно за војну акцију у Сирији. Неки сугеришу да ће руски Су-34 бити борбени авиони који ће се "борити" против турских оклопних возила у Идлибу и Латакији. Извор из руског Министарства одбране, који се налазио на једном од пет транспортних авиона, рекао је да су полетјели са аеродрома Волга у близини Астрахана и прелетели Каспијско море.

У руским медијима постоје две верзије. Први ће бити одговор Москве Анкари након што је Ердоган почео да шаље масивна турска оклопна возила у Арапску републику. Друга верзија је да је реч о ротацији руских трупа на територији Сирије. Видели смо сличне америчке процесе, који ротирају своје трупе у Ираку и Сирији готово свака три месеца.

У фебруару 2020. Турска је изгубила најмање 62 војника убијених у Сирији. Скоро 100 војника је рањено, снаге које подржава Сирија уништиле су десетине турских оклопних возила, а оборено је више од десет дронова, укључујући дронове. Вашингтон је више пута оптуживао Москву за умешаност у смрт турских војника, Русија одбацује ове наводе.

Почетком марта председници Русије и Турске Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган сложили су се да је у зони деескалације Идлиба на снагу ступио прекид ватре. Сиријски председник Башар ал-Асад је касније рекао да ће, ако америчка и турска војска не напусте земљу, Дамаск користити моћ.

Повод за руско-турске преговоре било је нагло заоштравање ситуације у Идлибу, где је у јануару започела велика офанзива сиријске војске на положаје оружане опозиције и терориста. Владине снаге заузеле су готово половину зоне деескалације Идлиба и оставиле неколико турских осматрачница. Након тога, Анкара је нагло повећала свој војни контингент у региону и покренула операцију "Пролећни штит" за потискивање сиријских трупа. Милитанти су лојални Анкари и подржавају Турску.

"Мигови" господаре леденим небом изнад Арктика, отишли су корак даље! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА