Најновије

Да ли Вучић сме и да посланике ЕП позове на полиграф?

Режим Александра Вучића уздигао је полиграф на ниво божанства, које непогрешиво одређује да ли неко говори истину или лаже. Иако се резултат полиграфа одавно не узима као судски доказ, у вучићевској Србији то је врхунско мерило невиности или кривице. Људи се оптужују за најтежа кривична дела, ако одбију полиграфско тестирање, те се поставља питање да ли ће Вучић, пошто је оптужио посланике Европског парламента да лажу, позвати и њих да прођу полиграф.

Александар Вучић. (Фото: Јутјуб)

Полиграф је уређај који истовремено бележи више физиолошких процеса у организму (крвни притисак, пулс, брзину дисања, психогалвански рефлекс). Када се једна варијанта полиграфа користи у истражном поступку, онда се тај апарат назива детектор лажи.

Међутим, процене полиграфа од стране научних и државних тела сугеришу да су полиграфи крајње нетачни, те да су несавршено или неисправно средство за оцену истинитости. На основу свеобухватних прегледа постојећих истраживања, закључак је да постоји „мало основа за очекивање да би полиграфски тест могао имати изузетно високу тачност. Америчко психолошко удружење наводи: „Већина психолога се слаже да је мало доказа да полиграфски тестови могу тачно открити лажи.

- Полиграф не представља апсолутно ништа, тај институт је једна потпуно бесмислена ствар и сви нормални људи ће одбити да се подвргну полиграфском испитивању. Не постоје стручни људи који знају да постављају стручна питања и врло често могу злоупотребом да наведу особу да погрешно одговара и онда је то једна општа манилупација. Зато у Законику о кривичном поступку полиграф и није доказно средство - изјавио је адвокат Боривоје Боровић.

Ипак, упркос бројним доказима, Вучић наставља са својом причом о полиграфу и не обазирујући се на њих, поготово када су у питању његови највећи политички противници. Но, постоје и појединци из света за које Вучић тврди да лажу. Тако је пре неколико дана изјавио да је Резолуција Европског парламента у којој се Србија позива да се бори против корупције и организованог криминала и да ради на владавини права, „огољена лаж“, а да су европосланици „изгубљени у времену и простору“. 

И Вучићева председница Владе, Ана Брнабић, је изјавила да је резолуција Европског парламента о Србији "ван сваке истине" и говори о посланицима који су је писали и за њу гласали.

Како је полиграф непогрешиво средство за утврђивање истине, како Вучић каже, да ли би напредњачки лидер позвао посланике ЕП да дођу у Србију на полиграф како би утврдио да ли је њихов извештај лажан или не? Било би боље да их позове него што нарушава углед земље бахатим и непримереним речником.

Подсетимо, у поменутом документу нашле су се афере попут Крушика и Јовањице, као и напади на новинаре КРИК-а и невладину организацију ЦРТА.

Куда води борба против глобалног загревања Више о томе ОВДЕ.

Извор: direktno.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА