Најновије

АБАЗОВИЋ ПОКАЗАО ПРАВО ЛИЦЕ: "У Сребреници се догодио геноцид, ко то не разуме, није му место на државним функцијама!"

Потпредседник Владе Црне Горе Дритан Абазовић изјавио је да се у Сребреници догодио геноцид и поручио да ко то не разуме "није му место на државним функцијама".

Дритан Абазовић. (Фото: Јутјуб)

- Влада Црне Горе поштује све међународне пресуде. Око ове теме нема дискусије. Ко ово не разуме, није му место на државним функцијама. Окренимо се будућности, чека нас много посла - написао је Абазовић на свом твитер профилу.

Црногорска опозиција предвођена најутицајнијом странком ДПС Мила Ђукановића затражила је јуче смену министра правде људских и мањинских права Владимира Лепосавића, који је у парламенту рекао да је спреман да призна да се у Сребреници догодио геноцид, ако се то недвосмислено утврди с обзиром на то да је, како је рекао, и Међународни суд у Хагу у међувремену изгубио легитимитет.

Ова изјава министра Лепосавића подигла је прашину у црногорској јавности и региону, посебно у БиХ.

Он је јуче саопштио да неће поднети оставку, рекавши да је да није негирао злочин геноцида у Сребреници, већ да није позван да осуђује нешто у чему није учествовао.

Онима који траже његову оставку поручио је да то не раде због црногорских Бошњака и мслимана, већ због "црногорског криминала". Огласила се Влада Црне Горе саопштењем да поштује одлуке свих међународних институција када су у питању ратни злочини.

Реаговале су и амбасаде САД и амбасадори Велике Британије у Подгорици и Сарајеву, као и амбасадор Немачке.

Амбасада САД је изразила забринутост због коментара на дешавања у Сребреници 1995. и затражила јасну и недвосмислену осуду "сребреничког геноцида" од извршне власти.

Амбасадори Велике Британије у Подгорици и Сарајеву, Карен Медокс и Мет Филд су у заједничкој изјави саопштили да је "геноцид неупитан и да су чињенице доказане пред два међународна суда".

Огласио се и немачки амбасадор Роберт Вебер који је поручио: Морате себи признати истину, признати кривицу - не порицати је.

Лепосавић, пак, у свом саопштењу објашњава да се у вези са Сребреницом још воде судски поступци, а могли би бити покренути и нови, као и да је у неким од њих “као доказ коришћена и епска поезија писца из 19. века, те да зато не може да даје безусловна признања о догађајима из ових поступака.

Да ли свет очекује друга глобална пандемија? Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА