Најновије

ПЛАЋЕНИК СЗО У СРБИЈИ: "Не поштују се мере, ситуација све гора"... Али изненадиће вас ставом о ковид пасошима

Епидемијска ситуација у Србији погоршана је због комбинације неспровођења превентивних мера и присуства нових сојева коронавируса у земљи, наводи за РТС директор канцеларије Светске здравствене организације (СЗО) у Србији Маријан Ивануша.

Маријан Ивануша (фото: РТС принтскрин)

Маријан Ивануша је гостујући у Јутарњем програму РТС-а навео да побољшање или погоршање епидемијске ситуације зависи од понашања људи.

"Знамо да су мере које спречавају пренос вируса: физичка дистанца, ношење маске, хигијена руку и хигијена кашља и наравно, ако је неко болестан треба да буде у стриктној изолацији и његови контакти треба да буду у карантину. Дакле наше понашање је од великог значаја за то какав ће бити тренд и какве ће бити бројке", рекао је Ивануша.

Последњим пресеком стања у Србији регистровано је 4.056 случајева заразе, а Ивануша је оценио да тај број може да брзо да порасте на 8.000 и да угрози здравствени систем.

"И те бројке које сада видимо у Србији, ја заправо могу рећи пуно су боље него што су биле крајем новембра, почетком децембра, али је тренд погрешан. Ми знамо да кад ви имате преко 4.000 оболелих дневно, јако брзо тај број може да порасте на 8.000, а имали смо преко 8.000 у Србији и знамо шта то значи за здравствени сектор – болнице. Значи, ситуација је јако озбиљна", оцењује директор Светске здравствене организације (СЗО) у Србији.

Навео је да је тешко израчунати колики проценат грађана треба да буде вакцинисан да би се остварио колективни имунитет и истакао да је прерано говорити о томе.

"Нарочито имајући у виду појаву вируса који се лакше преноси. Ако се вирус лакше преноси, онда треба да буде више вакцинисаних (за остваривање колективног имунитета)", указао је гост Јутарњег програма.

Ивануша је навео да ће у Србију прве вакцине преко Ковакс програма, у најбољем случају, доћи у марту и додао да је наша земља урадила све како би то било остварено.

Казао је да је до проблема у том програму дошло због неких регулаторних услова и несташице вакцина.

"Тек су пре неколико дана прве вакцине (преко Ковакса) дистрибуиране у Африци и надам се да ће што пре бити дистрибуиране у нашим крајевима", додао је директор канцеларије Светске здравствене организације у Србији.

На питање о "ковид пасошима", чије се увођење помиње у Европској унији, Ивануша је рекао да је став СЗО да је прерано о томе говорити, пре свега због недостатка вакцина.

Маријан Ивануша је гостујући у Јутарњем програму РТС-а навео да би се увођењем тих пасоша правиле разлике између људи, што, како је рекао, никако није прихватљиво.

Објашњава да вакцина на глобалном нивоу нема довољно и да би увођење пасоша, који има за циљ слободно путовање унутар Европске уније упркос пандемији помешало приоритетне групе за вакцинацију, те да би људи "трчали за вакцином".

"Мишљења смо да вакцине за које знамо да их нема довољно у свету треба да се користи приоритетно за најизложеније групе људи, а не за туристе", рекао је Ивануша.

Каже да би увођење ковид пасоша отворило и питање заштите личних података.

"Кад путујете, на граничном прелазу неке државе траже свеж негативан пи-си-ар тест, или стари позитиван пи-си-ар тест јер значи да сте преболели и не можете више преносити вирус или да сте вакцинисани. Све то би ставили у електронску форму. Е, сад је питање као прво – ко ће имати приступ тим вашим здравственим подацима, ми знамо да су то врло лични здравствени подаци до којих заправо не би свако лице требало да има приступ. Друго је питање – шта је са људима који се не могу вакцинисати из здравствених разлога", упитао је гост Јутарњег програма.

Објашњава да је због свега тога Светска здравствена организација за сада против увођења ковид пасоша.

"Дакле овде се ради и о заштити личних података и о неједнакостима, да не говорим о медицинским питањима. Компликоване су то ствари и то је разлог због чега Светска здравствена организација за сада не подржава идеје иако кад погледамо овако шире у неком тренутку вероватно би неки такав документ олакшао животе многих од нас. Али као што сам рекао за сада то би донело пуно многих проблема", истиче Ивануша.

Дарија Кисић Тепавчевић једно мисли као члан Кризног штаба, а друго као политичар, прво је рекла да нас све треба закључати на три недеље, а сада… читајтеОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА