Најновије

БОШКО ЋИРКОВИЋ ШКАБО: Робовски ментолитет

Последње две недеље сам највећи део времена ван радног места брадате касирке провео у процесу извлачења из канџи једне вампирске корпорације и увлачење у канџе конкурентске, истог карактера. У питању су зараћени СББ и МТС, наравно. Намерно нећу да наводим где сам и одакле прешао јер за ову причу, а и за стварни живот уопште, је потпуно небитно ко је тајкун, страни шпијун, СНС ратни плен... Уосталом, српски медији не постоје. Само медији на српском. У крајњој линији сви су агенти јединог империјалистичког интереса на кугли земаљској. Ако не знате којег, куцајте у преферираном мрежном претраживачу: „Сада смо ми империја и када делујемо стварамо сопствену реалност...“. Да не трошимо време на констатацију очигледних ствари. Као што би била нпр. да НБС не емитује резервну светску валуту, нити кредите које као држава обилато користимо...

Шкабо (Фото: Јутјуб)

Елем, аматерско-терапеутски бих се позабавио сопственим примером. Без намере да генерализујем. Дакле, да се сам питам: одјавио бих кабловске услуге, чак и услуге мобилне телефоније и, као аналог метадонске терапије за скидање са „озбиљнијих“ наркотика, остао на кућном интернету. На жалост, осим што су ми (као и већини приватника који се не баве доставом брзе хране и програмирањем) приходи драстично пали, недавно сам изгубио свој мобилни а Немања је ноншалантно брутално уништио трећи од почетка „нове нормалности“. Пошто су тренутно модерни апарати са пет сочива, селфи камерама које излаћу као фарови Ферарија и милионима мега пиксела резолуције (као да ће сутра сви „унучићи“ постати „институције“!?), скочиле су цене и најосновнијих модела паметних телефона за глупе људе. Зато сам се намерио да сину купим 3Г телефон за градилиште а себи реактивирам оригинал 3310 из 2003. Али притисак виртуелизованог школског система и потреба пословања ипак захтева комуникацију 4Г карактера. И ето мене у још два робовласничка аранжмана, прикривена еуфемизмом „уговорна обавеза“, на по две године.  Стара је истина да ко нема плаћа највише. Таква је рука подељена, није срамота признати. Али ме искрено сморио моменат да укућани одабраше неки полунабуџени апарат (који, наравно, прати и такав финансијски аранжман) а ја, под притиском комплекса да опет будем прозван цикетаном, а ја потписом оверих то.  Шта знам? Ваљда је план да направимо баш набуџене слике пуне трпезе, да сутра евентуално толимо глад и жеђ гледањем... ако нам не одузму апарат? Свакако смо, као јединица, врло активно и драговољно учествовали у свом подјармивању. То што сам се у пословницама нагледао идентичног понашања суграђана из разних миљеа уопште није олакшавајућа околност.

На другој страни, јуче сам погледао кратки филм Бориса Малагурског о акцији професора Александра Кавчића, везаној за доступност бесплатних уџбеника за обавезно основно школство. Дубоко сам у тој материји. Осим што ме само школске књиге за основца коштају сваке године као по нов мобилни или таблет и што ми је етичко-идеолошки апсолутно одвратно да се монопол немачке компаније на тржишту уџбенике одржава под притиском ЕУ званичника (што у горе поменутом филму можете чути и у виду експлицитне јавне изјаве самог председника Вучића), већ сам писао и о иницијативи фондације Александар Кавчић. Сада су обелодањени први конкретни потези, иницијална понуда на www.besplatniudzbenici.com . Јер, како рече и сам покретач акције: ко може да нам забрани да, у било којим тржишним условима, понудимо књиге по цени од нула динара? Сада је ствар на нама родитељима да извршимо, законом нам дат, утицај да школе које наша деца похађају одаберу управо та наставна средства. Чини ми се да имамо ваљане разлоге, и материјалне и моралне. Те одлуке се на нивоу школа доносе сада, у периоду од фебруара до априла. Упарво то је порука документарца. Темпирана је савршено. Свака част свима укљученима.

Вратио бих се на пример сопственог домаћинства, у намери да заокружим поенту (само)критичког наслова. Прва реакција супруге је била да је све то лепо али немогуће јер је колонијални интерес (финансијски и идеолошки) у игри. Значи поново ризик улоге вечито антипротивног борца против ветрењача, који због тог каприца нема ни посао ни примања на нивоу педигреа, образовања, способности... „Оног из БС што има и соло песме“, због кога му жену, на ћошак од гајбе, „грешком“ шиканирају пандури у цивилу, без претходне легитимације... Можда је она у праву? Али не могу баш толико пута за редом под јарам, помирљиво узмичући пред корпорацијама. Поготову што се ради о много широј и важнијој теми од тога да ли ћемо породично имати за квалитетне селфије или за квалитетне оброке. Одмах сам контактирао одељенску представницу у Савету родитеља. Проследио сам јој филм, чланке, адресу сајта и обећао евентуално потребну подршку по том питању. Кренуо сам са обавештавањем пријатеља који подижу основце... Написао сам овај текст... За почетак... Наставићу са активностима до коначног избора бесплатних домаћих уџбеника као јединог логичног средства за праведно обавезно образовање. За практиковање робовског ментолитета плаћања монополских цена компанијама да нам испирају мозгове већ имамо и СББ и МТС.

Књигу Бошка Ћирковића Шкаба “Одметност” можете поручити ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА

ENGLISH NEWS

Urbancube