Најновије

ОНА ЈЕ ВЕЋ ПРЕДСЕДНИК! Џоа Бајдена нигде нема!

Потпредседница САД Камала Харис разговарала је са израелским премијером Бенјамином Нетанијахуом без присуства председника Џоа Бајдена. То је био само један у серији њених контаката са светским државницима у последње време, а зашто са њима није разговарао Бајден није објашњено.

Камала Харис већ води разговоре са највећим државницима света (фото: Јутјуб)

Одсуство Џоа Бајдена у важним разговорима са светским државницима веома је упадљиво, пише РТ.

Бајден је са Нетанијахуом разговарао у фебруару, а последњи његов разговор са неким од светских лидера био је са председником Гватемале Алехандром Џаматеијем Фаљом пре неколико дана.

​Међутим, Харисова је, поред Нетанијахуа, разговарала са канадским премијером Џастином Трудоом, француским председником Емануелом Макроном, аустралијским премијером Скотом Морисоном, шефом Светске здравствене организације Тедросом Гебрејесусом.

Неуобичајено је што Камала Харис, која пре избора није имала дипломатског искуства, води разговоре који су иначе резервисани за председника, а поготово што је Бајден био потпредседник САД у два мандата и има деценијско искуство дипломатије као сенатор.

Како пише „Политико“, то је могући сигнал да Бајден жели да јој пружи неопходно искуство у међународним пословима, али и да је истакне као своју могућу наследницу, будући да ће имати 82 године када му се заврши први председнички мандат.

Бајденови први месеци председничког мандата неуобичајени су у још много чему. Још није одржао ниједну председничку конференцију за штампу, иако је инаугурисан 20. јануара, већ се уместо њега у Белој кући појављује портпаролка Џен Псаки. Његови наступи у јавности су ретки и углавном су по унапред одређеном сценарију. Када је недавно понудио да одговара на питања новинара током онлајн конференције, она је прекинута, а тај његов позив касније је избачен.

​Растућа улога Камале Харис у администрацији и Бајденово избегавање јавности обновили су критику са републиканске стране, која је била честа током предизборне кампање, да су његове менталне способности упитне и да због тога дозвољава да Харисова „преузме шоу“, наводи РТ.

“Бајденов тим не верује да овај председник може да одговори на питања, осим оних која постављају пробрани новинари“, навео је сарадник Фокс њуза и „Хила“ Џо Конча.

Шин Хенити, такође новинар Фокса, у разговору са републиканским сенатором Марком Рубијом констатовао је да се Бајден „мучи когнитивно“. Рубио је додао да је Бајден „инструмент и лутка за радикално, неконтролисано лудило екстремних левичара у његовој партији“.

Метју Палмер је поручио да САД неће наметати решење, а онда је рекао да “Косово треба да сарађује са суседима” (дакле неће наметати реешње, све док је то решење независност). Шта је поручио Србији око амбасаде у јерусалиму, ЕУ и демократских слобода, читајте ОВДЕ.

Извор: sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА