Најновије

ДА ЛИ ЋЕ СПУТЊИК Ве ПРОМЕНИТИ ПРОЦЕС ВАКЦИНАЦИЈЕ У ЕУ? Познато колико цепива стиже Европљанима из Русије!

Европска агенција за лекове (ЕМА) у четвртак је почела поступену оцену руске вакцине Спутњик Ве, што је велики корак према одобрењу цепива.

Спутњик Ве. (Фото: ria.ru)

С обзиром на недостатак досад одобрених вакцина, већ неко време озбиљно се разговара о руској и како решити проблем одобрења. Наиме, у Европи није било одобрено, а део земаља, упркос томе, одлучио је да набави ту вакцину мимо ЕМА-е. Вакцина је на тај начин прво набавила Мађарска, а током прошлог викенда војним је авионом у Словачку стигло 200 хиљада доза, што је довело до проблема у владајућој коалицији.

Хрватска већ месец дана преговара с Русима те је затражена документација. Намера је била, како је сазнао пре Јутарњи лист, да се наручи и увезе најмање милион доза, које би чекале одобрење ЕМА-е, а ако не стигне довољно брзо, Хрватска агенција за лекове и медицинске производе (ХАЛМЕД) на основу документације самостално би дала зелено светло за употребу. С обзиром на нове околности, почетак регистрације вакцине у ЕУ, логично је да ће и друге европске земље контактирати Русе.

Кирил Дмитриев, главни извршни директор државног Руског фонда за директна улагања, рекао је да ће након одобрења ЕМА-е бити у могућности осигурати вакцину за 50 милиона Европљана почевши од јуна. Али с обзиром на ситуацију и почетак трећег таласа, јун се не чини као брзо решење.

И хрватски премијер Андреј Пленковић на седници владе је потврдио да је Хрватска од руске стране затражила додатну документацију о вакцини Спутњик Ве те да ће га бити спремна да га набави када га одобри Европска агенција за лекове (ЕМА).

- Желимо да видимо процес који је покренут. Видели сте саопштење ЕМА-е, све досад било је контактирање са здравственим саветом ЕМА-е, очито је да је сада почела формална процедура Европске агенције за лекове. Када ЕМА одобри руску вакцину, Хрватска је и више него спремна да га набави - поручио је Пленковић.

Шок изјава шефа америчког ваздухопловства о снази њихове војске! Више о томе ОВДЕ.

Извор: klix.ba

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА