Најновије

ГЕНЕРАЛ САД ПРИЗНАО! Шок изјава шефа америчког ваздухопловства о снази њихове војске! (ВИДЕО)

"Надјачани смо" ... начин је на који је начелник штаба ваздухопловства Чарлс Браун описао еволутивну глобалну претњу, наглашавајући да ће Кина у наредним годинама имати много већи број ратних платформи од САД-а.

Америчка војска. (Фото: Flickr)

Браун, бивши командант ваздухопловства САД у Тихом океану рекао је присутнима на Симпозијуму удружења ваздухопловних снага 2021. да често говори својим снагама о брзо растућој претњи коју представља Кина.

"Знате, као командант ПАЦАФ-а, једна од ствари које бих показао је слајд који је показао поређење између броја платформи које би Кина имала 2025. године и броја платформи које би имали САД и наши савезници и партнери у региону до 2025. Надјачани смо. Али није ствар у платформама. Реч је о могућностима ", рекао је Браун, према тексту транскрипта његове примедбе.

Кинеска морнарица је већ већа од америчке морнарице, што је околност која наравно обавештава о тренутном плану морнарице да масовно прошири своју флоту. Кина гради свој трећи и четврти носач авиона, удвостручујући број разарача у наредним годинама и брзо додајући велики број нових амфибијских јуришних бродова и нуклеарних подморница.

Занимљиво је да рејтинг ГлобалФиреповер 2021 показује велики пораст кинеских ваздушних, копнених и морских снага. Док су САД ' укупан број борбених авиона, према имовини, је 1.958 у поређењу са кинеским 1.200, овај однос снага у ваздуху можда неће постојати много дуже. На тлу и у океану, међутим, Кина већ увелико премашује САД по снази. ГлобалФиреповер наводи да Кина сада броји више од 2.185.000 активног особља, што је скоро дупло више од броја америчких, на 1,4 милиона. На мору се такође извештава да је Кина скоро двоструко јача. Наведене су њихове морнаричке снаге које имају 777 платформи, у поређењу са 490 за америчке.

Као део ове растуће забринутости Пентагона, очекује се да ће се наредних година маргина величине између америчке и кинеске војске, укључујући и њене ваздухопловне снаге, морнарицу и војску, додатно проширити. На пример, Кина додаје нове лагане тенкове ВТ-5, јуришне хеликоптере З-10 и неколико нових варијанти стелт авиона 5. генерације, укључујући Ј-31 носача, надограђене Ј-20 са два седишта и нови скривени Гонги- 11 оружаних нападачких дронова. Од само прошле године, Кина је почела да додаје нова артиљеријска возила на точковима 6Кс6 ПЦЛ-181 да би повећала 155-милиметарску покретљивост.

Ова околност, према Брауновом размишљању, покреће убедљиву потребу за неколико кључних ствари као што је обимно прикупљање обавештајних података попут новог знања о кинеским системима, технологијама и платформама, као и убрзане иновације и модернизацију ваздухопловних снага САД.

"Кључни аспект за нас је да морамо унапред да размишљамо куда иду Русија и Кина, па можемо да поставимо ствари на место које ће нам омогућити веће шансе за такмичење, уместо да будемо реактивни након што се то већ догодило, а затим смишљајући шта ћемо учинити, јер су већ прешли на следећи догађај. Морамо да останемо корак испред њих ", рекао је Браун.

Намера овде је очигледно да се развије технолошки супериорно оружје и платформе како би се умањио дефицит величине снага, приступ ће вероватно дати предност новим иновацијама у области уметничке интелигенције, стелта и, можда од највећег значаја, домета. Ако америчко оружје и сензори имају технолошки капацитет да "превазиђу" кинеске системе, тада нападачке снаге могу постићи огроман утицај са мање бројева платформи. Ово је део зашто је америчка авијација толико усредсређене на заједничко командовање и контролу над свим доменима као начин да се бојно поље прошири разменом информација и циљањем више чворова, више домена.

Иако је Браун истакао да је споменуо и Русију и Кину, јер се обојица сматрају главним ривалима за моћ, многи челници Пентагона, попут министра одбране Лојда Остина, називају Кину примарном "претњом пејсинга".

Такође је познато да Кина поседује ракете са даљинским, прецизно вођеним копненим паљбама, антителесно наоружање и нове методе кибернетичког напада, а да не помињемо текућа испитивања бројног хиперсоничног наоружања и под-лансираног нуклеарног оружја дугог домета ЈЛ-3 балистичке ракете. Такође је од великог значаја, чини се да Кина одражава америчке координисане, вишеуслужне тактике и технике ваздух-земља међу доменима, маневре који вероватно појачавају забринутост Пентагона због нових кинеских концепата деловања.

Син Душка Марковића и даље ради у Војно-обавештајној служби, прати и прислушкује људе! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА