Најновије

АНАЛИТИЧАР: САД неће одустати од притиска на Србију по питању КиМ (ВИДЕО)

Америчка администрација ће појачати притисак на Србију у вези с питањем КиМ, сматра политички аналитичар Бранко Радун. Нагласио је да је одлучна борба против организованог криминала питање од државног и националног значаја.

Питање Космета у Белој кући (Илустрација: Pixabay/Правда)

Бранко Радун очекује да ће нова америчка администрација појачати притисак на Србију у вези с питањем Косова и Метохије. Како је истакао за Јутарњи програм, тај притисак никад није ни престајао, ни у време Трампове администрације,  "иако смо се ми можда надали неком објективнијем приступу", као и да је тада била другачија атмосфера и да се некако уважавао и српски став.

"Американци нису одступали од своје политике као што неће ни сада одступати од политике да је Косово независно и да они инсистирају на томе како су оба америчка председника формулисала да се међусобно признају Косово и Србија, што је апсурдно", сматра Радун.

Додаје да се у том простору креће америчка политика коју сад следи и Европа, пре свега Немачка.

То све говори, како указује, да ће притисци бити јачи и да се ту пре свега смањује неки маневарски простор Србије. 

"С друге стране у Србији не постоји таква политичка идеја и ја не знам да уопште постоје људи на политичкој сцени а нарочито људи који воде земљу да прихвате `независно Косово` тј да потпишу признање", наглашава Радун.

Што се тиче Бриселског споразума, Радун је објаснио да смо преговарали с Бриселом, али да је заправо то био Вашингтон све време па се после директно укључивао Вашингтон.

"Значи некад је Вашингтон био у сенци, а некада у првој линији. Значи то се некад мења али је увек Вашингтон био, видљив или не. Сад је дошло до тог трансатлантског јединства тј. нема више динсонације између Вашингтона и Брисела као што је било у време Трампове администрације.

То наравно и нама даје неки простор за маневрисање и сад постоји потпуна хармонизација или се ка томе тежи, где ће се и појачати притисак на неки начин да Србија попусти", процењује Радун.

Кривокапићеве речи о повлачењу признања Косова прочитајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА