Најновије

ДР ГРУЈИЧИЋ ДИГЛА СРБИЈУ НА НОГЕ! Жене нам долазе са отвореним ранама...

Жене у Србији најчешће оболевају од рака дојке, плућа, гинеколошких малигнитета. Откривене на време, те болести могу бити спречене и излечене, али код нас није тако – жене не мисле довољно на своје здравље. Директорка Института за онкологију проф. др Даница Грујичић наглашава да је током претходне године огроман број пацијената започињао лечење тек у завршној форми болести, као и да су жене долазиле са отвореним ранама на дојци.

Даница Грујичић. (Фото: Јутјуб)

Мој апел женама је да, без обзира на корону, ако су напипале нешто на дојци, ако имају жене у фамилији које су боловале од канцера, јавите се Институту за онкологију и радиологију и немојте чекати да промена нарасте.

Даница Грујичић је, гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а, навела да је алармантан број жена које имају карцином дојке.

- Знала сам цифру, али да толико тога има и да толико жена долази на контроле годинама после тога. Да чак и после 20, 25 година мировања болести можете да добијете метастатску болест, ја нисам била толико упућена. Сва моја веза са осталим канцерима у телу је када се добије метастаза на мозгу, али то није велики број тих пацијената - рекла је Грујичићева и додала:

- Мој апел женама је да, без обзира на корону, ако су напипале нешто на дојци, ако имају жене у фамилији које су боловале од канцера дојке, ја их молим, имамо генетско саветовалиште, јавите се Институту за онкологију и радиологију, имате на сајту све. Имамо службу која служи само за подршку пацијентима, добићете све информације. Немојте да чекате да та промена нарасте - поручила је Грујичићева.

Нажалост, како каже, сведок је да из Београда долазе жене са отвореним ранама на дојци.

На питање због чега се бежи од превентивних прегледа, Грујичићева каже да је то вероватно страх да се нешто не нађе.

- То је примитиван начин размишљања и боље је да се нађе и ако се нађе на време то је излечива болест. Одређене локализације као што су гинеколошке, дојка, простата – ви сте излечени после само једне хируршке интервенције, овако када закасните то је тешка хемиотерапија и крајње неизвестан исход – односно много је извесније да ћете добити метастатску болест веома брзо или је већ имате - објаснила је докторка.

- Никада нисмо видели толики број људи који у метастатској фази започиње лечење - истакла је да је претходну годину карактерисало то да је огроман број пацијената дошао тек у завршној форми болести.

- Ми никада нисмо видели на Институту толики број људи који у метастатској фази започиње лечење и то да не кажем да су скоро непокретни људи и то наравно да је у таквим условима дати хемиотерапију је изузетно ризично. Сваки пацијент за кога проценимо да може да добије терапију, он заиста добије - нагласила је Грујичићева.

- Још један апел – отиђите код гинеколога, ако напипате нешто на дојци – дођите овде у Институт. Ми смо можда мало мање радили у марту и априлу, па онда у јулу и августу, али од новембра ми смо испунили план за прошлу годину - рекла је докторка.

На питање да ли је онима који долазе на Институт потребан пи-си-ар тест, Грујичићева каже да јесте само за оне пацијенте који се спремају за операције или који остају у болници, док за дневну болницу није потребан.

- Ако нам је нешто сумњиво, ради се брзи тест, али генерално за амбулантне прегледе, магнетну разонанцу, скенер, мамограф не тражи се пи-си-ар, само их молимо перите руке, носите маске и придржавајте се дистанце - наводи Грујичићева.

Нагласила је да је важна вакцина и да је то нешто што је достигнуће човечанства, као и да могу и онколошки пацијенти примити вакцину.

- Они пацијенти који су у мирној фази могу да приме, чак и пацијенти који су активној фази болести, само морају да се договоре са својим онкологом, јер има оних људи којима је вакцина пуцањ у празно, јер је имунолошки одговор никакав. Код оних људи код којих је имуни систем очуван, они могу да добију, али то најбоље знају њихови онколози - закључила је Грујичићева.

Додик активира Анекс 10 Дејтонског споразума, сада је јасно чега су се толико плашили! Више о томе ОВДЕ.

Извор: objektiv.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА