Најновије

Србија се закључава на 3 недеље? Кризни штаб има 3 опције...

За уторак је заказана нова седница Кризног штаба на којој ће, према најавама чланова штаба, Медицински део тог тела тражити најстроже мере.

Кризни штаб (Фото: Влада Србије)

Епидемиолог и члан кризног штаба Бранислав Тиодоровић објаснио да је неопходно током наредне седмице и следећег викенда свести контакте на минимум, а изразио је и своје неслагање и незадовољство након седнице у петак на којој се одлучивало о новим мерама.

“Ми смо незадовољни мерама донетим на седници Кризног штаба јер смо тражили оштре мере које ће обезбедити да смањимо контакте”, рекао је он, али успут и навео да Медицински део Кризног штаба никада није предлагао полицијски час.

Доктор Радмило Јанковић, заменик директора Универзитетског клиничког центра Ниш и директор Клинике за анестезију и интензивну терапију УКЦ Ниш такође се залаже за строго закључавање или ће све “пасти у воду”.

“Апсолутно један једини начин да се прекине зачарани круг и смањи раст броја новозаражених је строги “локдаун”. Мора се све закључати на две-три недеље, уз наставак вакцинације истим темпом, иначе све што смо до сада урадили пада у воду. Доста људи нам је у интензивној нези, на респираторима и доста их умире после прве дозе вакцине јер уопште не поштују мере. А неће да чују да се имунитет не ствара чим приме вакцину, већ много касније”, истакао је он.

Са њима је сагласан и епидемиолог Предраг Кон који је после одлуке о мерама за викенд рекао да ће то “имати неког ефекта, али да неће бити довољно”.

Узевши све у обзир, готово је извесно да ванредног стања и полицијског часа неће бити, али ипак је на столу нека врста “локдауна” о којем се недељама уназад говори.

Прва опција је затварање свега осим апотека и продавница прехрамбене робе на седам до десет дана, али без полицијског часа и увођења вандредног стања.

Друга опција је скраћење радног времена угоститељских објеката и радњи за викенд до 14 сати, осим прехрамбених продавница и апотека, као што је то био случај прошлог викенда.

За крај остаје и трећа солуција која би подразумевала затварање свега осим апотека и продавница прехрамбене робе, али само током предстојећег викенда, евентуално скраћење раног времена преко недеље.

У сва три случаја требало би да продавнице и апотеке остају отворене до 21 сат, а дежурне апотеке 24 сата као и до сада.

Украјинска војска гранатирала Доњецк. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Пинк

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА