Најновије

НА РУБУ СМО СВЕМИРСКОГ РАТА!? Америка у страху: Кина и Русија развијају ласерско оружје!

Могућности Русије и Кине у космосу изазивају забринутост, рекао је командант америчких космичких снага генерал Џон Рејмонд.

Илустрација (Фото: Роскосмос)

"Претња коју данас видимо је веома озбиљна. И Кина и Русија имају много ласерских система различитог нивоа снаге. За уништавање или оштећење са Земље или за нарушавање наше способности да користимо сателите. Обе земље имају могућности које изазивају забринутост", рекао је Рејмонд за "Њујорк тајмс", преносе РИА Новости.

Рејмонд је такође упоредио један од руских сателита са матрјошком и навео да је створен „за уништавање америчких сателита у ниској земаљској орбити“.

У децембру је америчка космичка команда саопштила да је Русија тестирала ракету за уништавање сателита. Пре тога, сличне оптужбе су изнете и у априлу прошле године. Тада је портпарол Министарства спољних послова Русије, Марија Захарова приметила да Вашингтон на тај начин покушава да оправда своје планове за размештање оружја у космос.

Године 1985. САД су обориле свој научни сателит "Солвинд" на надморској висини од 555 километара, користећи противсателитску ракету АСМ-135 АСАТ лансирану са ловца Ф-15. Такође, 2008. године америчка бродска противракетна ракета СМ-3 на надморској висини од 247 километара уништила је војни сателит УСА-193.

Осамдесетих година 20. века СССР је имао одбрамбени космички систем (програм Сателитски ловац). Комплекс је укључивао ракету-носач "Циклон 2". Током испитивања успешно је пресрео совјетске сателите у орбити.

У јануару 2007. Кина је погодила свој метеоролошки сателит "Фенгиун 1Ц" на висини од 865 километара помоћу ракете лансиране са космодрома Ксичанг. Као резултат тога, у орбити се створио облак од више од две хиљаде крхотина, присиљавајући космичке летелице да их избегну.

У марту 2019. Индија је ракетом на висини од око 270 километара оборила свој војни сателит за даљинско мерење Земље "Микросат Р".

Корона фашизам у Израелу – будућност коју спремају и Србији? Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: vostok.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА