Најновије

ДР ЈАНКОВИЋ: Без потврде о вакцинисању неће моћи да се путује

Без потврде о примљеној вакцини против ковида 19 неће моћи да се путује, каже др Радмило Јанковић.

Др Радмило Јанковић (Фото: Јутјуб)

„Свима ће нам бити јасно да без потврде о примљеној вакцини неће бити шансе да се путује, и то није само код нас, већ ће то важити и у другим државама“, објашњава директор Клинике за анестезију и интензивну терапију КЦ Ниш.

„Вакцинисани да имају привилегије“

„Недавно је институт Роберт Кох спровео истраживање о томе да ли би вакцинисани и ревакцинисани требало да посећују спортске и културне догађаје, и дошли су до закључка да овакве групе не преносе заразу“, објашњава Јанковић.

На питање, да ли би вакцинисани и ревакцинисани грађани требало да имају неке привилегије у смислу посете догађајима који захтевају већи број људи, Јанковић каже да је у потпуности за то.

„Не мислим да се вакцинацијом ограничава било какво људско право, будући да су све безбедне, нити то доживљавам као неку врсту друштвене казне“, а затим додаје „да у Србији није било забележених ниједних озбиљних реакција, у смислу да је некоме живот угрожен због вакцине, дакле, то се није десило“.

Како каже, што се више грађана буде вакцинисало, то ће помоћи онима који из здравствених разлога не би смели да се вакцинишу.

Напомиње да је добро то што сада постоји могућност у Србији да се без заказивања прими вакцина.

„Примера ради, сутра вакцинишемо ризичне групе које су враћене са пунктова за вакцинацију у безбедним условима УКЦ Ниш, како би охрабрили људе да се вакцинишу“, каже Јанковић.

Велики притисак на Кризном штабу

Упитан да прокоментарише, да ли је прави тренутак за попуштање мера, јер је на данашњој седници Кризног штаба донета одлука о отварању тржних центара у понедељак, 12. априла, Јанковић каже да не би желео да коментарише одлуке чланова Кризног штаба, будући да је на њима велики притисак.

„Треба бити опрезан при доношењу таквих одлука, јер није проблем да све ради, него да ли можемо да спроведемо њихову контролу у пракси, јер се примећује да нам фали самодисциплине и емпатије“, објашњава он.

Како каже, примећује да на 7.917 хоспитализованих у Србији имамо тренд стаганције, што је добар знак, те да смо сличан тренд имали прошле године у децембру и у јануару, али без обзира на то, треба бити опрезан.

„Труднице да се вакцинишу“

Упитан да прокоментарише, да ли би труднице требало да се вакцинишу, Јанковић одговара да би требало.

„Требало би да се вакцинишу, јер не постоје никакви докази да вакцина утиче на плод“, наводи он.

Доктор Јанковић је казао да су у Клиничком центру Ниш, две труднице биле на механичкој вентилацији, те су успели да спасу једну бебу, што је за њих било веома тешко, а и стресно.

„Деца и млађи се опустили“

Доста се полемисало у вези са тим да ли би децу требало вакцинисати или не, Јанковић одговара да је у потпуности безбедно да и они буду вакцинисани.

На питање због чега се све више заражавају деца, Јанковић одговара да се млађа популација опустила јер су мислили да се неће заразити или да неће имати тешке клиничке слике.

„Нису се придржавали прописаних мера, тако да је тај пораст заражавања код њих приметан још од Нове године“, а потом додаје, „да су таквим понашањем пренели вирус на родитеље и старије, што се често завршавало и смртним исходом“, закључује Јанковић.

Релаксација мера

Подсетимо, на данашњем заседању Кризног штаба донета је одлука о отварању тржних центара, али и о повратку ђака у школе.

Од понедељка, 12. априла, тржни центри се отварају и радиће до 22 часа. Угоститељски објекти унутар тржног центра још неће бити отворени.

Када је реч о ђацима, они би у школске клупе требало да се врате од 19. априла.

Одлука је условљена још једном провером епидемиолошке ситуације, тако да, уколико бројке буду падале, деца се враћају у школе по моделу од 1. септембра.

То практично значи наставу у учионицама, али и комбиновану наставу, као што су ишли средњошколци.

На седници разговарано је о отварању и унутрашњих делова угоститељских објеката. Према плану, они би требало да буду отворени 19. априла, међутим, та одлука није још донета.

Тајне акције Легијиних јединица коначно угледале светлост дана. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Б 92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА