Најновије

ДРАМАТИЧНО СТАЊЕ У УКРАЈИНИ! Москва упозорила Вашингтон: Ватра само што није упаљена

Стање на истоку Украјине, у регији Донбас, на линији разграничења између украјинске војске и руских снага непрестано се погоршава.

Донбас (Фото: РИА)

Пише: Зоран Метер

Кијев довлачи нове снаге, а оне сепаратистичке се укопавају у ишчекивању велике пролећне офанзиве, а свакодневно се размнењује ватра и врши гранатирање с обе стране у којима страда и цивилно становништво.

Недавно је у селу Александровскије на побуњеној страни Донбаса погинуо петогодишњи дечак у нападу украјинског дрона, што је тема која се последњих дана често приказује у руским медијима, при чему се критикује, како наводе, „неосетљивост Запада“ на жртве тамошњег становништва.

У тим и таквим околностима није нити потребно напомињати како су замрли сви контакти у оквиру тзв. минских споразума тј. тростране комисије за решавање проблема између Кијева и побуњеничке стране.

Недавно су о стању у Украјини одржани разговори тзв. Нормандијске четворке (минус Украјина): између руског и француског председника Владимира Путина и Емануела Макрона, те немачке канцеларке Ангеле Меркел.

Не тако давно Путин је јавно казао како би напад на Донбас могао представљати престанак постојања Украјине као државе какву данас познајемо, а уследио је и убрзани размештај великих руских војних снага у близини границе с Украјином, за шта руски званичници наводе да је усмерено на осигурање сигурности Руске Федерације у случају непредвиђених сценарија на тлу Украјине.

5. априла  портпарол америчког Стејт Департмента Нед Прајс изјавио је како су Американци разговарали „о забринутости због пораста напетости и кршења примирја са савезницима у НАТО-у и обратили се Русији за објашњење”, везано уз гомилање њених војних снага на граници с Украјином.

Затим је стигло ново саопштење из Стејт Департмента. “Отворени смо за комуникацију с Москвом. Позивамо Русију да се суздржи од ескалирања проблема”, рекао је портпарол Стејт Департмента.

У међувремену Американци су почели испоручивати нове количине оружја Украјини. Два америчка авиона и бродови испоручили су у последњих 10 дана најмање три велика војна терета тој земљи.

Дана 25. марта брод за Океан Глори стигао је у Одесу из америчког Чарлстона, који је унајмило Пентагоново одељење за доставу терета. Према Одеском медију “Думскаја”, у Украјину је испоручено око 350 тона терета, укључујући 35 теренаца Хамви.

Након тога, 2. априла, војно-транспортни авион америчког ратног ваздухопловства C-17A Globemaster III  долетео је у Кијев из њемачке базе Рамштајн. 4. априла у Лавов је слетео још један C-17A Globemaster III али већ на лету из Сједињених Држава. Руте авиона објавио је блогер Мани Гомез.

Оружје се наводно испоручује у склопу украјинске војне вежбе „Козак Булава“ која ће симулирати одбрану те земље од агресије условне земље, након које би следио снажан украјински противнапад. У вежби ће учествовати више од хиљаду војника из 5 земаља НАТО савеза. „Оперативно-стратешка позадина вежби узима у обзир могућу природу развоја војно-политичке ситуације око Украјине.

Према сценарију вежби, штаб и трупе мултинационалне бригаде суделују у одбијању офанзиве великих размера од стране оружаних снага државе условног агресора”, објавио је Главни штаб украјинских оружаних снага на Фејсбуку. Појаснили су да ће разрадити акције у обрани с даљњим прелазом у офанзиву како би се обновила државна граница и територијални интегритет државе.

Ова се вежба може проматрати и као део планиране велике вежбе НАТО савеза Defender Europe-2021 која се треба одржати у мају и јуну и за коју је извесни украјински војни аналитичар прошле недеље на украјинској телевизији отворено изјавио како се ради о припреми за рат против Русије. У мају америчка војска планира шест вежби у Европи. Заједничка команда америчких снага у Европи и Африци најавила је да ће 28 хиљада војника из 26 земаља учествовати у тим вежбама.

Заправо, Украјина се из земље, чије ће војне снаге учествују у споменутој НАТО вежби претвара у полигон у којој ће се те вежбе делом и одвијати.

Све ово заједно подиже лествицу ионако високе напетости како у руско-украјинским односима, тако и у оним између Русије и САД-а односно Запада у целини.

О томе сведочи и вест према којој је Москва упозорила Вашингтон на последице, како каже, провокативног понашања Кијева на истоку Украјине. То је у уторак, 6. априла, изјавио руски заменик министра спољњих послова Сергеј Рјабков.

“Имали смо контакте с америчком администрацијом о стању у Донбасу. Исцрпно смо објаснили америчкој страни што се догађа ”, изјавио је.

И за сам крај:

Подсећам како је амерички председник Бајден у петак, у телефонском разговору с украјинским председником Володимиром Зеленским изјавио како су САД уз Украјину и да ће јој пружити сву помоћ у случају руске агресије.

Овде бих додао како је једна ствар сигурна: нити један једини службени амерички војник неће учествовати у евентуалном рату између двеју суседних земаља на страни Украјине и то би Кијев морао имати на уму.

Такође, како бих смирио јавност, желим нагласити да никаквог америчко-руског рата бити неће, не само по питању Украјине, а врло су мали изгледи и за некакав руско-украјински рат.

Онај између украјинске војске и снага ДНР и ЛНР свакако је могућ, што најављује и политички врх  ДНР и ЛНР, иза којих ће стајати свесрдна и свеобухватна руска помоћ. Другим речима, у најцрњем сценарију Русија ће против Украјине водити свој Прокси-рат у којем проруске снаге најављују и избијање на реку Дњепар дуж целе њене источне обале ако украјинска војска нападне регије под њиховим надзором.

У том ће контексту бити врло занимљиво погледати Путиново обраћање руској Федералној скупштини 21. априла, „очи у очи“, на још неутврђеном месту. На сличан начин када је учинио и 2018. г. пред заступницима Горњег дома руског парламента и бројним званичницима из руског друштвеног, верског и јавног живота, и када је извео демонстрацију тј. симулацијски приказ најсавременијег руског оружја произведеног на новим физикалним начелима.

Што ће Путин рећи за две недеље не знам, али знам да високи руски државни званичници обраћају пажњу управо на овај говор. Тако, председница парламента (Дума) Валентина Матвијенко каже да ће Путин формулирати нови координатни састав у “новом времену“.

Његово обраћање назвала је „најважнијим политичким и јавним догађајем, посебно у тренутно тешкој светској ситуацији“. Матвијенко је изјавила да ће Путинов документ одредити главне задатке, истакнути нагласке и дати директна упуства.

Више од тога не знамо.

Руски ловац приморао НАТО пилота да направи заокрет и побегне, граница сачувана. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: geopolitika.news

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА