Најновије

Манастир Високи Дечани на листи најугроженијих локалитета културног наслеђа Европе

Манастир Високи Дечани уврштен је на листу једног од најугроженијих локалитета културног наслеђа Европе за 2021. годину имајући у виду историјски значај и културне вредности, као и ургентност његове угрожености, саопштило је Министарство културе и информисања Србије.

Манастир Високи Дечани (Фото: Јутјуб)

Министарство подсећа да је сигурност тог споменика српске културе из 14. века, који је од непроцењивог значаја за светско културно наслеђе, била угрожена прошле године због незаконитих радова на путу у непосредној близини заштићене зоне манастира.

Високи Дечани једини је споменик у Европи који се 20 година у континуитету налази под снажном војном заштитом будући да се ради о споменику изузетно велике историјске и културне важности за Европу и свет, истиче Министарство.

Манастир, који је као своју задужбину и маузолеј основао краљ Стефан Дечански, а након чије смрти је радове наставио његов син Душан, уписан је на Унескову Листу светске баштине, док се од 2006. године, налази и на Унесковој Листи угрожене светске баштине.

Клос: Желимо да скренемо пажњу на угроженост Високих Дечана

Извршни потпредседник "Европа ностре" Ги Клос изјавио је да уписом манастира Високи Дечани на овогодишњу листу седам најугроженијих споменика културе у Европи та организација жели да привуче већу пажњу домаће и иностране јавности на дугогодишњу угроженост тог изузетног споменика културе који се још од 2006. године налази на Листи светске баштине у опасности.

Клос је за Новости истакао да је та организација спремна да се ангажује како би у отвореном и конструктивном разговору са свим заинтересованим странама био пронађен излаз из садашње ситуације.

"У наредном периоду ћемо разговарати са свима како бисмо установили и сагледали детаљно и свеобухватно чињенично стање, саслушали сва мишљења и интерпретације и како би наши европски стручњаци потом публиковали детаљан извештај о садашњој ситуацији и предложили пут за превазилажење још отворених питања", истакао је Клос.

Он је оценио да манастир Дечани не треба да буде извор сукоба између различитих заједница које живе на простору Балкана, већ би требало да постане драгоцена спона између свих људи који су посвећени европским вредностима и желе да се на тај простор трајно врати дијалог и мир међу народима.

Пан-европска федерација за очување културног наслеђа "Европа Ностра" сврстала је српски манастир Високи Дечани на листу седам најугроженијих културних локалитета у Европи у 2021. години.

Високи Децани, манастир Српске православне цркве на Косову и Метохији, саграђен је у 14. веку, а од јуна 1999. године налази се под заштитом снага КФОР-а због сталних напада албанских екстремиста.

Манастир је угрожен због изградње пута Дечани - Плав, који би требало да прође кроз заштићену зону око манастира. Такође, локална власт у општини Дечане одбија да спроведе одлуку Уставног суда у Приштини, којом је потврђено власништво манастира над 24 хектара земљишта.

Високи Дечани су уврштени на листу светске баштине 2004. године, а 2006. године тај статус су добила још три манастира Српске православне цркве на КиМ - Грачаница, Пећка Патријаршија и црква Богородице Љевишке у Призрену.

Исте године та четири манастира су уврштени и на УНЕСКО-ву листу угрожене светске културне баштине.

Лидери привремених институција самоуправе у Приштини Вјоса Османи и Аљбин Курти упутили су писмо организацији "Европа Ностра", тврдећи да српски манастир Високи Дечани не испуњава критеријуме за листу "Седам најугроженијих локација европског културног наслеђа".

Како су Албанци напали српске младиће у Северној Митровици, погледајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА