Најновије

ШТА СЕ ДЕШАВА? Америчке трупе масовно напуштају Ирак!

Отприлике 2.700 војних саветника од 5.200 напустило је Ирак усред тренутног повлачења САД-а, а све стране трупе које су остале у блискоисточној држави ту су да саветују ирачке трупе и не воде никакве борбе, рекао је Хуссеин Алави, саветник ирачког премијера за реформу сектора безбедности Кабинет министра.

Америчка војска. (Фото: marines.mil)

У среду су ирачки и амерички званичници одржали у виртуалном формату трећу рунду стратешких разговора о статусу коалиционих трупа под водством САД-а у блискоисточној земљи. Стране су се сложиле да у Ираку не би требало бити страних војних база и да би коалиција предвођена САД-ом требало да настави с повлачењем трупа, а распоред повлачења још треба да финализира координациона група формирана прошле године. Ирачки премијер је додатно наредио да се успостави технички комитет за надгледање преговарачког процеса.

„Америчка страна смањила је број својих трупа, 2.700 америчких саветника напустило је Ирак, а јуче су САД рекле да у Ираку неће бити трупа ... тренутно у Ираку нема страних борбених јединица, све присутно војно особље је саветници који размењују информације са ирачким особљем, помажу у структурирању ирачке војске и пружају подршку ирачким ваздухопловним снагама када их то затражи ирачка војна команда “, рекао је Алави.

Саветник је одбацио могућност да се Вашингтон предомисли, рекавши да „нико не може да наруши суверенитет Ирака“. Тренутна америчка умешаност била је последица догађаја из 2014. године у којима су терористи напали из суседне Сирије и заузели већи део северних региона земље, укључујући Мосул.

Након разговора о безбедносним питањима, америчка и ирачка страна разговарале су о трговини, економији и култури, укључујући повратак културних артефаката и архива у земљу, рекао је Алави.

У августу 2020. године стране су се сложиле да повуку све стране трупе из Ирака у року од три године. У октобру је формирана координациона група која је успоставила распоред повлачења.

Питање повлачења страних снага из Ирака покренуо је ирачки парламент почетком 2020. године, када је администрација америчког председника Доналда Трампа извршила атентат на старијег иранског команданта специјалних снага Касема Сулејманија у близини аеродрома у Багдаду, а да о томе није обавестила Ирак. Законодавци у Багдаду гласали су за резолуцију којом се тражи потпуно повлачење. Од тада, САД су Ираку предале бројне војне локације, укључујући ваздухопловне базе и седишта војске.

Саудијци губе конце у борби са Хутима, погубили тројицу војника! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА