Најновије

"МОСКВА ЈЕ САМО НА КОРАК ОД РАТА СА КИЈЕВОМ" Високе тензије на граници, буре барута може сваког часа да експлодира

Односи Русије и Украјине све су затегнутији, а водитељ руске државне телевизија је у једној емисији упозорио је да Москва "на корак да зарати са Украјином".

Руска војска (Фото: mil.ru)

Како преносе светски медији, водитељ Дмитриј Кисељов казао је да је Украјина "нацистичка држава" и истакао да је могуће да ће Русија бити принуђена да ту земљу "денацификује силом", односно, како тврди да би Кремљ изазвао "економски и војни колапс" те државе.

Према наводима неких медија, званична Москва наводно је довела 80.000 војника на границу са Украјином, укључујући тенкове, артиљерију, оклопна и транспортна возила, чиме је, како истичу неки познаваоци прилика, подигла страхове о могућој инвазији.

Портпаролка украјинског председника Володомира Зеленског, Јулија Мендел, рекла је да се 40.000 војника налази  на Криму и још 40.000 трупа близу Донбаса, региона који контролишу проруске стране.

Дипломата Мајк Мекфол, који је обављао фунцкију амбасадора САД у Москви у периоду од 2012. до 2014. године када је дошло до припајања Крима Русији, упозорио је да би руски председник Владимир Путин могао да изврши инвазију Украјине и донесе рат у Европу у склопу "најгорег сценарија".

Мекфол сматра да би овај конфликт у источној Европи могао да се прошири уколико Русија одлучи да нападне Украјину под објашњењем да жели да заштити своје грађане у Украјини.

- Уколико би се то десило украјинског влади и да украјинска војска одговори, онда бисте имали рат у Европи између две веома јаке армије - објаснио је Мекфол.

Подсећања ради, председник Русије Владимир Путин недавно је имао телефонски разговор са немачком канцеларком Ангелом Меркел. Портпарол Кремља, Дмитриј Песков, истакао је да је Путин рекао Меркеловој да је померање трупа "унутрашње питање Русије".

Песков је, међутим, нагласио да Русија не представља претњу за друге земље.

- Читав свет, укључујући Русију, предузеће мере да се спречи да се у Украјини понове догађаји из Сребренице 1995. године, у случају да се у Украјини обнови војна акција у пуном обиму - изјавио је портпарол Кремља.

Такође, Путин је пре неколико дана оптужио Украјину за "озбиљне провокације".

Блинкен и Столтенберг се плаше Путинове офанзиве на Украјину. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Дејли мејл

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА