Најновије

Александар Велики: Шта можемо да научимо из запањујућег успона и тајанствене смрти највећег освајача Старог света?

Више од две хиљаде година је прошло откако је Александар Велики створио царство које се пружало у све кутке тада познатог света. Захваљујући причама о догађајима из његовог живота, било да су тачне или су само легенда, његов лик је присутан у нашој машти, а његова баштина тумачила се различито у сваком добу: у средњем веку постао је пример витештва, био је звезда ренесансних слика, а до почетка двадесетог века чак је почео да личи на енглеског џентлмена. Но ко је био Александар у своје доба?

Фото-Лагуна

У књизи „Александар Велики“ Ентони Еверит суди о Александровом животу на основу мерила његовог времена и разматра противречности у вези са њим. Упознајемо радозналог македонског краљевића, опчињеног науком, истраживањима и Илијадом. Како је његово царство расло, Александар је показивао поштовање према традицијама нових поданика и брижљиво спроводио власт над својим огромним територијама. Но имао је и мрачну страну. Као окорели освајач, Александар је славио рат и понекад је чинио свирепа зверства.

Док расправа о значају његовог живота и даље траје, Александрова смрт остаје обавијена велом тајне. Да ли је умро од природних узрока – јаке упале или оболеле јетре – или су га убили његови заповедници, бесни због тиранског понашања свог вође? Објашњење Александрове смрти може се наћи само у ономе што знамо о његовом животу, а Еверит се усуђује да реши ту загонетку и понуди нам крај приче о Александру, који нам је толико дуго измицао.

Ентони Еверит је бивши гостујући професор визуелних и извођачких уметности на Универзитету Нотингем Трент. Писао је много о европској култури и аутор је књига „Цицерон“, „Август“, „Хадријан и тријумф Рима“, „Успон Рима“ и „Успон Атине“. Био је генерални секретар Савета за културу Велике Британије. Еверит живи у близини Колчестера, првог енглеског забележеног града који су основали Римљани.

„Александар Велики“ Ентонија Еверита у продаји је од данас, 14. априла, у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари delfi.rs , као и на сајту laguna.rs.

Извор:Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА