Најновије

КРАЈ ХАШКОГ СУЂЕЊА: Тужилаштво тражи доживотни затвор за Френкија и Станишића

Изношење завршних ријечи окончано је данас на обновљеном суђењу бившим шефовима Службе државне безбедности (СДБ) Србије Јовици Станишићу и Франку Симатовићу Френкију пред Међународним механизмом за кривичне судове.

Симатовић и Станишић (Вото: Јутјуб)

Тужилаштво је затражило казну доживотног затвора, а одбрана ослобађање Станишића и Симатовића. Веће је обавестило да ће пресуда бити изречена благовремено, јављају Бирн и "Слободна Европа".

Двојици бивших челника СДБ-а Србије су у поновљеном поступку стављени на терет ратни злочини у Хрватској и БиХ.

Станишић и Симатовић нису присуствовали процесу, који је почео прије скоро две деценије. Они се налазе у Србији на привременој слободи.

Трећег дана, тужилац Далас Стрингер је током изношења реплике на завршне речи одбране рекао да докази показују да је тадашњи председник Србије Слободан Милошевић, уз сталну подршку Станишића и других, како је навео, чланова удруженог злочиначког подухвата, укључујући и Симатовића, успео у циљу да се "успоставе државице" на неким подручјима бивше Југославије.

Тужилац је рекао да се од самог Станишића сазнало да је од 1991. до 1995. године био окружен "члановима удруженог злочиначког подухвата", за који је признао да се десио у Хрватској и БиХ.

Према документима, навео је Стрингер, оптужени Станишић је био тај који је на крају контролисао задатке "Шкорпиона", који су починили злочине, међу којима и стрељање Сребреничана у јулу 1995. године у Трнову.

Станишићу, бившем шефу СДБ-а Србије, и Симатовићу, бившем команданту Јединице за специјалне операције (ЈСО) СДБ-а, оптужени су за прогон, убиства, депортације и присилно премештање Хрвата и муслимана у Хрватској и БиХ од 1991. до 1995. године.

После првостепеног суђења, Хашки трибунал је 2013. Станишића и Симатовића ослободио кривице, али је Апелационо веће 2015. године усвојило жалбу Тужилаштва и због неправилности у поступку наложило да суђење буде поновљено по истој оптужници.

Апелационо веће Хашког трибунала одлучило је да, први пут у историји овог суда, у потпуности обнови једно суђење.

Како ће Кина преузети црногорску обалу, прочитајте ОВДЕ.

Извор: СРНА

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА